Start / Artikkelit & Oppaat / Valitse oikeanlainen kompressori
Oppaat

Valitse oikeanlainen kompressori

16-9-2022
Kirjoittanut:: Mathias
Paineilmakompressoria voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Valitsemastasi koosta riippuen voit käyttää sitä kaikkeen pyöränkumien täyttämisestä ja regaspaineen tarkistamisesta voimakkaiden koneiden ja paineilmatyökalujen käyttämiseen. Tässä oppaassa annamme apua tarpeisiisi sopivan kompressorin valinnassa.

Uuden kompressorin ostaminen voi tuntua hankalalta, koska malleja ja kokoja on niin paljon tarjolla. Jotkut kompressorit on tarkoitettu kotikäyttöön ja toiset taas suunniteltu erityisesti korjaamoille ja teollisuuteen. Ensimmäinen askel oikeanlaisen kompressorin valinnassa on omien tarpeiden kartoittaminen: mihin tarkoitukseen aiot käyttää kompressoria, ja mikä sen tehon tulee olla? Sen jälkeen voi tarkastella yksityiskohtia ja eri avainominaisuuksia, kuten tankin tilavuus, käyttöpaine ja moottorin teho.

Jatka koko artikkelin lukemista tai klikkaa alla olevia linkkejä mennäksesi suoraan kyseiseen kohtaan:

 • Valitse kompressori kotikäyttöön, autotalliin tai verstaalle
 • Valitse kompressori teollisuus- ja korjaamokäyttöön
 • Näin kompressori toimii - tärkeät käsitteet ja ominaisuudet
 • Valitse kompressori kotikäyttöön, autotalliin tai verstaalle

  Useimmille omakotitalon omistajille kompressori on autotallin perusvaruste, koska sitä voidaan käyttää kaikkeen pyöränkumien, ilmatäytteisten lelujen, jalkapallojen, ilmapatjojen ym. täyttämisestä roskien puhaltamiseen ja rengaspaineiden tarkistamiseen. Paineilmatyökalujen kanssa käyttökohteiden kirjo laajenee: mutterinvääntimellä vaihdat auton renkaat, paineruiskulla teet ruiskumaalaukset jne. Tarpeistasi riippuen valitse joko kannettava malli, keskisuuri yleiskompressori tai suuri, tehokkaampi malli.

  • Pieni, kannettava malli soveltuu sinulle, joka haluat kuljettaa kompressoria mukana mökille, veneeseen, asuntovaunuun tai lomareissulle. Se sopii erinomaisesti täyttämään pyöränkumit, uimalelut ja autonrenkaat. Voit valita sähkö- tai akkukäyttöisen riippuen siitä, oletko useimmiten sähköverkon ulottuvissa. Tietty kannettavan kompressorin tankki on pienempi, useimmiten n. 3-10 litraa.
  • Pieni tai keskikokoinen yleiskompressori on fiksu valinta silloin, kun haluat käyttää kompressoria moneen eri tarkoitukseen, kuten puhdistukseen, autonrenkaiden täyttöön, listojen ja paneelien naulaamiseen jne. Yleiskompressorin tankin tilavuus vaihtelee 6-50 litran välillä. Mitä isompi tankki, sitä pidempään kompressoria voi käyttää yhtäjaksoisesti.
  • Suuri, voimakas kompressori on oikea valinta silloin, kun haluat tehdä raskaampia töitä kompressorilla, esimerkiksi vaihtaa auton renkaat, maalata paineruiskulla tai käyttää edistyneempiä työkaluja. Koska tämäntyyppiset käyttökohteet vaativat jatkuvaa ilmanvirtausta, kannattaa valita suurempi tankkikoko, niin ei tarvitse odotella, kun kompressori välillä sammuu. Valitse tankin kooksi 50-90 litraa, mikä tuottaa n. 250-400 litraa/min.
  • Todella suuria ja tehokkaita kompressoreita tarvitaan kotioloissa harvemmin. Jos kuitenkin aiot käyttää useampia paineilmatyökaluja yhtä aikaa, kannattaa ehkä valita suurempi kompressori. Siinä tapauksessa kompressorin tankin koon tulisi olla n. 90 litraa ja ilmanvirtaus yli 500 litraa/min.

  Huomioi myös että yli 100 litran tankin omaava kompressori tulee katsastuttaa säännöllisesti.

  Huomioitavaa kotikäyttöön tarkoitettua kompressoria ostettaessa:

  • Ilmatankin koko: mitä suurempi tankki kompressorissa on, sitä pidempään paine pysyy ilman kompressorin käynnistymistä. Toistuvaluonteisiin työtehtäviin, kuten ruiskumaalaamiseen tai naulaimen käyttöön rakennustyömaalla, tankin kooksi suositellaan vähintään 25-50 litraa. Jos taas aiot käyttää kompressoria satunnaisiin tehtäviin, kuten renkaiden täyttöön tai puhallussiivoukseen, pienempi tankki riittää mainiosti.
  • Ilmoitettu ilmamäärä: kompressorin tuottama ilmamäärä määrittää, mitä työkaluja sillä voi käyttää. Siksi tämä on tärkeää tarkistaa uutta kompressoria ostaessasi, ja kun ostat uusia tarvikkeita kompressoriisi. Kompressorin ilmamäärän tulisi vastata n. 120% työkalun vaatimasta ilmamäärästä, ja toisin päin laskettuna, työkalu voi vaatia maksimissaan 80% kompressorin ilmoitetusta ilmamäärästä.
  • Virtalähteen käyttömahdollisuus: tarkista paljonko virtaa kompressori tarvitsee, ja että tarvittava virta on tarjolla siinä paikassa, mihin aiot sijoittaa kompressorin. Monet kotikäyttöön tarkoitetut kompressorit toimivat tavallisen 230 voltin pistorasian kautta, mutta monet suuremmat kompressorit tarvitsevat 400 voltin virtalähteen. Jos sinulla ei ole sähkön käyttömahdollisuutta, saatavilla on pienempiä akkukäyttöisiä kompressoreita.
  • Kompressorin koko: Huomioi että sinulla on tarpeeksi tilaa siellä, missä kompressoria käytetään. Saatavilla on sekä pysty- että vaakamallisia kompressoreita, ja sen ympärillä tulee olla riittävästi tilaa, jotta taataan helppo pääsy sen eri osiin.
  • Melutaso: kannattaa valita alhaisen melutason omaava kompressori sekä omien että perheen ja naapureiden korvien takia, erityisesti jos aiot käyttää sitä myöhään illalla.
  • Työkalut ja lisävarusteet: osa kompressoreista myydään erilaisten lisävarusteiden kanssa, kun taas toiset työkalut ja varusteet täytyy ostaa erikseen. Esimerkkejä käyttökelpoisista työkalusta ovat porakoneet, mutterinvääntimet ja naulaimet. Sekä kompressorin käyttötarkoitus että sinulla jo olemassa olevat työkalut vaikuttavat kompressorin valintaan. Jos sinulla on jo työkaluja ja varusteita kotona, on hyvä tarkistaa että ne ovat yhteensopivia uuden kompressorin kanssa (lue lisää ilmoitetusta ilmamäärästä yllä).
  • Tuotemerkin valinta: kannattaa valita kompressori, jonka valmistusmateriaali ja komponentit on tarkoitettu pitkäaikaiseen, jatkuvaan käyttöön. Esimerkiksi Drift-Airin sylinterit on valmistettu valuraudasta. Monien muiden tuotemerkkien sylinterit on valmistettu halvemmasta/huonolaatuisemmasta materiaalista, mikä vaikuttaa tietenkin käyttöikään.

  Täältä löydät valikoimamme paineilmatyökalut ja -tarvikkeet >>

  Valitse kompressori teollisuus- ja korjaamokäyttöön

  Korjaamoilla ja teollisuudella on usein erityisvaatimuksia kompressorille. Useimmiten tarvitaan jykevämpi ja tehokkaampi malli, joka on valmistettu suurempia työtehtäviä ja jatkuvaa käyttöä silmällä pitäen.

  Esimerkkejä teollisuuteen ja korjaamoille soveltuvista kompressoreista:

  Öljyttömät kompressorit

  Öljytön kompressori tuottaa puhtaampaa ilmaa, ja sitä käytetään paikoissa, joissa ei saa syntyä öljyvalumia, kuten esim. elintarviketeollisuudessa, hammashoidossa, sairaanhoidossa sekä herkkien osien puhdistuksessa.

  Öljyttömässä kompressorissa on mäntä, jota ei tarvitse voidella, joten sen huolto on minimaalista. Toisaalta öljyttömiä kompressoreita ei useinkaan ole suunniteltu suurille kuormituksille, joten ne eivät sovellu kovin vaativiin töihin.

  Ruuvikompressorit

  Ruuvikompressori puristaa ilman roottoreiden avulla, joten se toimii erittäin hiljaisesti. Ruuvikompressoreita käytetään usein teollisuudessa, jossa toiminta edellyttää jatkuvaa kuormitusta, koska niiden käyttöikä on erittäin pitkä, ne ovat luotettavia, eikä niissä ole ylikuumentumisen vaaraa. 

  Monien muuntyyppisten kompressoreiden käyttö on keskeytettävä jatkuvassa käytössä ollessaan ylikuumenemisen välttämiseksi.

  Useimmissa ruuvikompressoreissa on integroitu jäähdytysjärjestelmä, joten voit hyötykäyttää kompressorin tuottaman lämmön.

  Katso valikoimamme ruuvikompressorit >>

  Drift-Air kompressorit

  Duabin Drift-Air kompressorit on mukautettu teollisuus- ja korjaamokäyttöön, mutta tuoteryhmästä löytyy myös laaja valikoima pienempiä, kotikäyttöön tai pienyrityksille sopivia malleja.

  Kompressorit, paineilma ja tyhjiöjärjestelmät ovat olleet osana Duabin valikoimaa alusta lähtien, jo vuodesta 1990. Yrityksen perustaja, Tommy Pettersson, työskenteli paineilmajärjestelmien suunnittelijana, käyttöönotossa ja huollossa, ja työssään hän kiersi erikokoisissa teollisuuslaitoksissa ja jopa monilla aluksilla. Muutaman kuukauden kuluttua suunniteltiin jo oman tuotemerkin luomista ja alan tuotteiden, kuten kompressorien, säiliöiden ja kompressorilohkojen, maahantuontia. Alusta alkaen ajatuksena oli, että Drift-Air-tuoteperheen tulee merkitä korkeaa laatua, käyttövarmuutta ja juuri oikeaa hintaa. Oikein huollettuna Drift-Air kompressori kestää vuodesta toiseen ja takaa ongelmattoman käytön!

  Teollisuuden ja korjaamon kompressoreihin sovellettavat säännökset

  Huolehdi että noudatat Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) säännöksiä:

  DriftAir1200x800

  Näin kompressori toimii - tärkeät käsitteet ja ominaisuudet

  Ennen painelaitteen ostoa on hyvä tuntea kompressorin toimintaperiaatteet ja kuinka eri rakenneosat vaikuttavat suorituskykyyn.

  Näin kompressori toimii

  Tavallisessa kompressorissa on sähkömoottori, jolla kompressorin pumppu toimii. Pumppu pumppaa ilmaa tankkiin, jotta tankin ilmanpaine kohoaa. Kun tankin paine saavuttaa tietyn tason, sähkömoottori sammuu. Tankki on nyt täynnä puristettua ilmaa, jota voidaan käyttää esim. auton renkaiden täyttöön tai paineilmatyökalujen käytössä. Kun kompressoria käytetään, tankin ilma vähenee, ja kun se on laskenut tietylle tasolle, sähkömoottori käynnistyy taas pumppaamaan lisää ilmaa tankkiin.

  Tankin koko

  Mitä isompi tankki on, sitä kauemmin kompressoria voi käyttää, ennen kuin moottori käynnistyy. Mitä vaativampia ja pitkäkestoisempia työtehtäviä kompressorilla suoritetaan, sitä tärkeämpää on että tankin koko on suurempi.

  Kompressorin moottorinteho ja käyttöpaine

  Kompressorin moottori ja kompressorilohko ovat sen sydän, ja säätelevät sitä kuinka nopeasti kompressori saavuttaa käyttöpaineen.

  Kompressorin käyttöpaine mitataan usein baareissa, ja se on periaatteessa kompressorin tehon mittayksikkö. Kompressorin täytyy tuottaa tarpeeksi painetta tietyn tehtävän suorittamiseksi, joten on tärkeää tarkistaa, millaisen käyttöpaineen työkalusi vaativat.

  Esimerkiksi autonrenkaiden täyttäminen 2,5 baarin paineeseen edellyttää, että kompressorin käyttöpaine on vähintään 2,5 baaria, mutta käytännössä vaaditaan lisäksi hieman enemmän, jotta häviöt saadaan korjattua ja kompressori ei ylikuormitu.

  Kompressorin ilmavirtaus

  Kompressorin ilmavirtaus mittaa kompressorin kykyä suorittaa tietty tehtävä tietyssä ajassa, ja se mitataan usein litraa/s tai kuutiometriä/h. Tarvittava virtausnopeus määräytyy tietyn tehtävän suorittamiseen kuluvan ajan mukaan, joten on tärkeää tietää käyttämiesi työkalujen kuluttama virtausnopeus.

  • Alhaisempi ilmanpaine ei ole yleensä ongelma, jos käytät kompressoria satunnaisiin tehtäviin, kuten renkaiden täyttö.
  • Jos käyttö on pidempiaikaista ja jatkuvaa, on tärkeää valita kompressori korkealla virtausnopeudella. Jos virtausnopeus ei ole riittävä, kompressori sammuu säännöllisin väliajoin tankin täyttämiseksi.

  Kompressorin vapaasti virtaava ilmamäärä

  Kompressorin vapaasti virtaava ilmamäärä ilmoitetaan litraa/min, joka kertoo kuinka paljon ilmaa kone tuottaa 6 baarin standadipaineessa.

   

  Vapaasti virtaava ilmamäärä siis ilmaisee kompressorin litramäärän minuutissa.

  Kompressorin tuottama ilmamäärä määrittelee, mitä paineilmatyökaluja voidaan käyttää. Siksi se on tärkeä tarkistettava arvo uutta kompressoria tai sen tarvikkeita ostettaessa. Kompressorin ilmamäärän tulisi vastata n. 120% työkalun vaatimasta ilmamäärästä, ja toisin päin laskettuna, työkalu voi vaatia maksimissaan 80% kompressorin ilmoitetusta ilmamäärästä.

  Muut tiedot

  Öljynkulutus/hv

   0-1 litraa 4hv:aan asti1-2 litraa 5,5-10 hv2-3 litraa 10-20hv

  Sulakkeet

  1,5 -2 hv 1-vaihe > 10 amp

  3 hv 1-vaihe > 16 amp

  3 - 5,5 hv 3-vaihe > 16 amp

  7,5 - 10 hv 3-vaihe YD > 16 amp

  7,5 hv 3-vaihe D > 25 amp

  Vältä pitkiä johdotuksia 1-vaiheisten kompressoreiden kohdalla. Jos on pakko, käytä 2,5 neliön kaapelia.