Start / Artikkelit & Oppaat / Näin peset autosi
Oppaat

Näin peset autosi

14-9-2022
Kirjoittanut:: Victor Lundqvist
Kevään ja kesän aikana auton pintaan tulee erilaista likaa, kuten itikoita ja tiepölyä, orgaanista likaa, kuten pihkaa, siitepölyä ja lintujen jätöksiä sekä asfalttia ja tervaa tienpinnasta. Talvella taas auton pintaan tarttuu yleensä suolaa ja nokea. Täältä löydät kaikki vaiheet, joilla saat autosi, veneesi, asuntovaunusi tai traktorisi mahdollisimman puhtaaksi ja siistiksi ja autat säilyttämään maalipinnan kunnon. Ajoneuvon pesun tulee olla helppoa!

1. Vanteiden puhdistus

Poistaaksesi kaiken lian vanteista laita niihin vanteiden puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta ja anna vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Parhaat tulokset saavutat käyttämällä alkaalista vanteidenpesuainetta. Nämä tuotteet sisältävät aktiivisia tensidejä, mikä irrottaa juuri vanteisiin tarttuvaa likaa. 

Jos lika on erityisen pinttynyttä, vanteen pintaa voi varovasti harjata vanteenpuhdistusharjalla, kun pesuaine on vaikuttanut tarpeeksi kauan. Jos lika on renkaan kumipinnalla, vanteenpuhdistusharja on myös tähän oiva apuväline. 

Huuhtele vanne alhaalta ylöspäin, ja varmista että huuhtelet kunnolla, niin kiillotusaine kiinnittyy kunnolla ja kestää pidempään. 

Vinkki: Onko vanteessa jarrupölyä tai muita metallihiukkasia, jotka eivät suostu irtoamaan? Käytä silloin itikanpoistoainetta. 

Jos vanteessa on pieniä mustia pilkkuja, se on useimmiten tervaa tai asfalttitahroja. Silloin voit käyttää tervanpoistoainetta. 

Fälgrengöring1080x720

2. Esipesu, tervan ja itikanjäämien poisto

Esipesu on yksi tärkeimmistä vaiheista autonpesussa. Pese auto aina huolellisesti ja varovaisesti. Esipesulla poistat auton pinnasta monenlaista likaa, kuten pölyä, irtolikaa ja jopa vahaa. Esipesu poistaa tehokkaasti sellaista likaa, joka muutoin saattaa aiheuttaa pesunaarmuja, joten se edesauttaa saamaan "sileämmän" pesupinnan, jossa shampoon vaikutus paranee. Esipesuaineet voidaan jakaa kahteen eri ryhmään: vahaa liuottavat pesuaineet ja vahaa hylkivät pesuaineet, jotka eivät sisällä vahaa irrottavia ainesosia. Kun haluat tehdä perusteellisen pesun, käytä vahaa liuottavaa pesuainetta. Jos olet hiljattain kiillottanut auton tai käytät keraamista shampoota, voit jättää tämän vaiheen väliin.

Rasvanpoisto

Millainen rasvanpoistoaine minun pitäisi valita ja mikä on paras? Rasvanpoistoaineilla on useita eri nimityksiä, mutta ne voidaan jakaa vain kahteen eri tyyppiin.

Rasvan kylmäpoistoaine - Terva ja asfaltti

Pienet mustat ja ärsyttävät lakkapinnan pisteet ovat peräisin asfaltista, ja niitä tulee yleensä auton alempiin osiin rengaskotelon ympärille, mutta myös auton takaosaan. Jotta suolajämät, terva ja asfaltti saadaan poistettua tehokkaasit, tarvitaan rasvan kylmäpoistoainetta, joka on öljypohjainen rasvanpoistometodi. Ruiskuta kylmäpoistoainetta kuivaan ajoneuvoon alhaalta ylöspäin parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi. (Huom! Älä suihkuta ikkunoihin, sillä se aiheuttaa usein tahroja, joita on vaikea poistaa.) Anna aineen vaikuttaa tarpeeksi kauan. Huuhtele sitten alhaalta ylöspäin.

Rasvan kylmäpoistoainetta käytetään ainoastaan tarvittaessa, erityisesti keväällä tai myöhään syksyllä.

Emäksinen rasvanpoistoaine - Orgaaninen lika, hyönteiset, öljy ja noki

Tavallisin rasvanpoistometodi, jota tulisi käyttä jokaisen pesun yhteydessä. Emäksinen rasvanpoistoaine irrottaa orgaanista likaa, kuten hyönteiset, lintujen jätökset, öljy, noki ja rasva. Samalla tavalla kuin kylmäpoistoaine, tämäkin suihkutetaan alhaalta ylöspäin parhaan tuloksen saavuttamiseksi, ja huuhdellaan 45 asteen kulmassa painepesurilla – näin lika irtoaa helpommin.

Emäksistä rasvanpoistoainetta käytetään jokaisessa pesussa, koska se poistaa orgaanista likaa.

Hyönteisjäämien poistoaine ja oxidien liuottaja

Vanteisiin kerääntyy likaa asfaltista, aurausjätteistä ja nastarenkaista, mutta myös jarrupölyä, jota on vaikeampi poistaa. Hyönteisjäämien poistoaineen kemikaalit sisältävät ainesosia, jotka useimmiten reagoivat liilana värimuutoksena ilmaisten, että lika on irtoamassa, minkä jälkeen se on helppo huuhdella pois.

3. Käsinpesu ja shampoo

Staattisten likajäämien poistamiseksi tarvitaan huolellinen käsinpesu. Tärkeintä on käyttää tehokasta ja laadukasta shampoota, joka puolestaan luo voitelevan vaikutuksen pesusienen/-kintaan ja maalipinnan välille. Lue aina pesuaineen käyttöohjeet, jotta lisäät oikean määrän shampoota pesuveteen. Käytä meidän valikoimastamme löytyvää pesuämpäriä, jossa on pohjalle laitettava ritilä estämään lian ja hiekan jäämisen pesuveteen. Aloita pesu aina ajoneuvon puhtaimmasta osasta. Varmista että peset suorin vedoin, ja vältä pyöriviä liikkeitä. Kun seuraat näitä vaiheita, vältät naarmuuntumisen riskin.

Shamponering1080x720

4. Kuivaus

Veden valumisjäljet ja kalkkitahrat ovat aina surullista katsottavaa perusteellisen pesun jälkeen, joten on tärkeää antaa ajoneuvon kuivua. Mikrokuituliinalla on erittäin hyvä hydrofobinen vaikutus, ja se on ihanteellinen kuivan pinnan saamiseksi. Yksi liina autoa kohti riittää, ja jos liina kastuu liikaa, se on helppo kääntää ympäri ja puristaa kaikki vesi pois. Varmista, että pyyhit suorilla vedoilla kulkusuuntaan.

Toinen vaihtoehto voi olla autonkuivaaja. Ne ovat yleensä erittäin tehokkaita, jopa 3000wattia. Koska ilma on yleensä lämmintä, lopputulos on nopea ja yleensä paremman näköinen kuin tavallisella mikrokuituliinalla.

Torrt1080x720

5. Puhtaat ikkunat

Ikkunoiden puhdistaminen muutaman kerran vuodessa ei ole ollenkaan huono idea. Ikkunanpesuaine-merkeissämme on erilainen koostumus kuin tavallisissa ikkunanpesuaineissa, joita käytetään kotona. Ne poistavat liikenteen tuotokset, erilaiset saasteet, mutta myös orgaanisen lian, jota täällä Pohjolassa esiintyy. Kirkkaat ja kiiltävät lasit parantavat yleisvaikutelmaa, ja helpottavat tietenkin lasin läpi näkemistä.

Monet tuotteemme vaikuttavat myös lian muodostumista ehkäisevästi, sillä ne luovat hydrofobisen vaikutuksen, joka saa sateen valumaan pois. Pöly ja muut epäpuhtaudet eivät tartu kiinni lasiin niin helposti.

6. Puhtaat kumi- ja muoviosat

Jotta renkaista tulisi kiiltävät, renkaiden kiillotusaineen käyttö on välttämätöntä. Tämän voit tehdä jokaisen pesun jälkeen, ja se antaa täydellisen lopputuloksen, jolloin renkaat näyttävät kuin uusilta. Jos myös haluat suojata renkaitasi UV-valolta ja estää kumin kuivumisen renkaassa, renkaiden kiillotusaine on tähän paras vaihtoehto. Käytä levittämiseen puhdasta liinaa tai sientä. Monia tuotteita ei tarvitse pyyhkiä pois, vaan voit antaa tuotteen imeytyä renkaaseen, ja se antaa samalla kuin itsestään hyvän lopputuloksen.

Kuivuneet, harmaasävyiset listat näyttävät aina tylsiltä, joten ei ole koskaan huono ajatus puhdistaa ajoneuvon muoviosat muovikäsittelytuotteillamme. Käytä pientä pesusientä, jotta saat aineen levitettyä tasaisesti, ja yritä välttää tuotteen joutumista maalipinnalle.