Start / Artikkelit & Oppaat / Aggregaattiopas: näin valitset itsellesi sopivan aggregaatin
Oppaat

Aggregaattiopas: näin valitset itsellesi sopivan aggregaatin

12-9-2022
Aggregaatteja on saatavilla monia erikokoisia ja -tehoisia, ja niitä voidaan käyttää sekä kotona että autotallissa, korjaamolla, teollisuudessa ja rakennustyömailla. Jos olet ostamassa uutta aggregaattia, sinun tulee huomioida muutamia tärkeitä seikkoja. Tässä oppaassa autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivan aggregaatin.

Meillä Duabilla on pitkä kokemus aggregaateista, ja saammekin usein asiakkailta tiedusteluja, mikä on heidän tarpeisiinsa sopiva aggregaatti. Yksinkertaisin vastauksemme on, että ensin tulee määritellä sen käyttötarkoitus: onko kyseessä yksi vai useampi laite, joka saa virtansa aggregaatista? Käytetäänkö sitä varavoimalähteenä? Käytetäänkö sitä aina samassa paikassa vai täytyykö sen oltava siirrettävissä?

Kun tarpeet on selkeästi määritelty, on helpompaa lajitella osuvat vaihtoehdot ja vailta sopiva. Lue koko opas kattavien ohjeiden saamiseksi tai klikkaa alla näkyviä linkkejä mennäksesi suoraan tiettyyn kohtaan:

 • Valitse tarpeisiisi sopiva aggregaatti
 • Tärkeät tekniset muuttujat aggregaatin valinnassa
 • Tavallisimmat kysymykset ja vastaukset aggregaateista
 • Valitse tarpeisiisi sopiva aggregaatti

  Aggregaatin käyttötarkoitus on tärkeä muuttuja aggregaattia valitessasi. Kotona varavoimanlähteenä toimivan aggregaatin toimintojen tulee olla erilaiset kuin kannettavan aggregaatin, jolla käytetään koneita maaseudulla tai TV:tä veneessä.

  Invertteri-generaattori vs. perinteinen generaattori

  Invertteri-generaattori on nykyaikainen voimanlähde, joka tuottaa puhdasta siniaaltoa, toisin kuin perinteiset voimanlähteet, joissa on muunnettu sinikäyrä, nk. porrastettu aalto. 

  Invertteri-generaattoria tarvitaan silloin, jos aiot kytkeä siihen kodinelekroniikkaa, kuten keittiökoneita, tietokoneita ja puhelimen latureita, mutta myös jos aiot käyttää herkkää elektroniikkaa, kuten lääketieteellisiä instrumentteja, televiestintälaitteita, mittauslaitteita ym. Jos liität puhdasta siniaaltoa tarvitsevan laitteen perinteiseen generaattoriin, laite saattaa käyttäytyä omituisesti: lamput voivat alkaa vilkkua, äänentoistojärjestelmät voivat humista jne., mutta ennen kaikkea vaarana on, että laitteet vahingoittuvat ja menevät rikki.

  Pitäisikö minun valita invertteri-generaattori vai perinteinen generaattori?

  • Valitse invertteri-generaattori, jos et ole varma meneekö liitettävä laite rikki vääräntyyppisestä sähkövirrasta. Invertteri-generaattorit ovat usein pienempiä, kevyempiä ja hiljaisempia kuin perinteiset generaattorit - mutta toisaalta myös kalliimpia.
  • Valitse perinteinen generaattori, jos aiot liittää laitteita, jotka eivät tarvitse puhdasta siniaaltoa, kuten esimerkiksi perinteiset autotallin ja verstaan työkalut ja laitteet. Perinteiset generaattorit ovat yleensä halvempia - mutta äänekkäämpiä, eikä niihin voida liittää kaikentyyppisiä laitteita.

  Liikuteltavat aggregaatit koneille ja työkaluille

  Liikuteltava aggregaatti on hyvä ratkaisu sinulle, joka käytät työssäsi sähkökäyttöisiä koneita ja työkaluja eri paikoissa, joissa ei aina ole käytettävissä sähkövirtaa. Autotalleissa, työpajoissa ja ulkotiloissa käytettävien koneiden ja laitteiden voimanlähteeksi perinteinen avorunkoinen voimalaitos on hyvä valinta. Se on äänekäs, mutta on vakaa vaihtoehto, ja teholtaan halvin. Se on tavallisin käsityöläisten, urakoitsijoiden ja rakennustyöntekijöiden valinta, kun tarvitaan liikuteltavaa virranlähdettä.

  Huomaa: Jos tarvitset myös virtaa herkkien elektroniikkalaitteiden, kuten tietokoneen ja mittalaitteiden käyttöön, tarvitset nykyaikaisen, invertteritekniikalla toimivan generaattorin.

  Liikuteltavat aggregaatit vapaa-aikaan ja leirintään

  Liikuteltavalla aggregaatilla tuot sähkön helposti mukanasi vaikka veneeseen, leirintäalueelle asuntoautoon tai asuntovaunuun, tai mökille, missä ei ole sähköjä. 

  Muista myös, että jos haluat käyttää TV-laitetta tai tietokonetta, tarvitset invertteri-generaattorin, joka tuottaa sähköä herkille elektroniikkalaitteille. Invertteri-generaattorit ovat yleesä pienempiä ja hiljaisempia kuin perinteiset generaattorit, joten ne ovat hyvä vaihtoehto, kun haluat ottaa sähkönlähteen mukaasi reissuun.

  Varavirtalähde kotiin

  Yhä useammat sijoittavat kodin varavirtalähteeseen. Se onkin hyvä varajärjestelmä sähkökatkojen ja sähköverkon häiriöiden varalta. Tärkeintä on valita varavirtalähde, jonka kapasiteetti riittää syöttämään virtaa kaikille sähkölaitteille, joita haluat käyttää samanaikaisesti kotonasi sähkökatkoksen aikana. Varavirtalähteenä käytetään useimmiten dieselkäyttöisiä generaattoreita, koska ne ovat suurimpia ja pystyvät tuottamaan kaiken sen tehon, jota tarvitaan sähkökatkoksen aikana.

  Teollisuus- ja prosessivoiman varavirtalähteet

  Suuremmat dieselkäyttöiset varavirtalähteet ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka tarvitsevat kestävän ja luotettavan varavoimalaitteen teollisuus- ja prosessivoimaan.

  Suuret teollisuuden varavirtalähteet on yleensä kiinnitettävä paikoilleen, ja ne on varustettu valvontalaitteilla ja ylikuormitussuojalla, kuten äänen- ja tärinänvaimennuksella, toimiakseen optimaalisesti teknisesti vaativissa toiminnoissa.

  Tärkeät tekniset muuttujat aggregaatin valinnassa

  Aggregaatin polttoaine: diesel vai bensiini   

  Aggregaatin polttoaineena voidaan käyttää joko dieseliä tai bensiiniä. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää, vaan valinta riippuu täysin omista tarpeistasi ja mieltymyksestäsi:

  Bensiinikäyttöisissä aggregaateissa on tarjolla monia malleja ja eri kokoja, pienistä 1-vaiheisista suuriin 3-vaiheisiin. Bensiinikäyttöiset aggregaatit soveltuvat monenlaisiin käyttökohteisiin.

 • Katso kaikki bensiinikäyttöiset aggregaatit >>
 • Dieselkäyttöiset aggregaatit ovat useimmiten hieman suurempia ja tehokkaampia kuin bensiinikäyttöiset mallit. Ne soveltuvat usein hyvin rakennus- ja urakointityöhön, missä tarvitaan tehoa käyttämään montaa konetta samanaikaisesti. Ne ovat myös hyvä vaihtoehto, kun tarvitaan varavirtalähde.

  Traktorigeneraattori toimii kytkemällä se suoraan traktorin virtalähteeseen. Se on käytännöllinen vaihtoehto, kun tarvitaan varavirtalähde maataloudessa tai maanviljelyssä.

  Käyttöjännite: 1-vaihe vai 3-vaihe

  Ensimmäiseksi kannattaa miettiä tarvitsetko 1-vaiheisen vai 3-vaiheisen aggregaatin: 

  Jos käytät 1-vaihe-koneita, silloin valitset 1-vaiheisen aggregaatin. 

  1-vaihekoneet ovat tavallisesti kotona käytettäviä koneita, jotka tarvitsevat 230 voltin virtaa.

  Jos aiot käyttää 3-vaihekoneita, tarvitaan 3-vaiheinen aggregaatti.

  3-vaihekoneet tarvitsevat 400 voltin virtaa, ja niitä käytetään yleensä rakennusteollisuudessa, mutta myös kotona koneissa, jotka tarvitsevat enemmän virtaa, kuten liesi, pesukone sekä tietyt rakennus- ja urakointikoneet.

  Teoriassa 3-vaiheisen aggregaatin voi yhdistää 1-vaihekoneeseen, mutta silloin tehohäviö on erittäin suuri: tavallisesti voidaan tuottaa vain 30-35 % enimmäistehosta, koska vain yhtä kolmesta vaiheesta käytetään. 

  Aggregaatin teho: Watit ja käynnistysvirta

  Tarkista käytettävien koneiden virrankulutus watteina sekä niiden käynnistysvirta. Jos aiot käyttää useita koneita samanaikaisesti, on sinun laskettava yhteen niiden virrankulutus (watit). Aggregaatin on katettava niiden käyttämä wattimäärä, ja mielellään hieman ylitettävä se. Paras neuvomme on aina valita aggregaatti, joka kattaa hieman yli tarpeesi. SOn tärkeää, että aggregaatin jatkuva teho kattaa käytettävien koneiden tehon. Hyvä tapa välttää ongelmia on olla kuormittamatta aggregaattia lähelle nimellisarvoa, esimerkiksi 50 % kuormituksesta. 

  Induktiivinen kuormitus - huomioi käynnistysvirta

  Tietynlaiselle elektroniikalle on ominaista induktiivinen kuormitus, mikä tarkoittaa, että ne kuluttavat käynnistyksessä hetkellisesti enemmän watteja kuin merkinnästä käy ilmi. Tämä voi olla jopa  kaksinkertainen kuormitus tai joissain tapauksissa jopa viisinkertainen verrattuna jatkuvaan käyttöön. Esimerkkejä tällaisesta elektroniikasta ovat mm. jääkaappi, mikroaaltouuni, kompressori ym. On tärkeää huomioida tämä, ja valita aggregaatti, jonka teho kattaa käytettävien koneiden käynnistysvirran.

  kW:n ja kVA:n ero

  On tärkeää huomioida kW:n ja kVA:n ero. kW on sähköjärjestelmän “todellisen tehon” määrä. Tämä osoittaa, kuinka paljon tehoa muunnetaan käyttökelpoiseksi, toimivaksi lähtövirraksi.

  kVA taas on “näennäisen” virran mitta. Jos kW on se, kuinka suurella teholla voit työskennellä, kVA kertoo, kuinka paljon järjestelmässä käytetään yhteensä.

  Käytännössä tämä tarkoittaa, että 0,8 kW on sama kuin 1,0 kVA. 

  Näin lasket tehon

  Kaikissa elektronisissa koneissa on merkinnät, joista käy ilmi niiden tehonkulutus Wateissa tai Ampeereissa tai kVA. Alla laskutavat eri vaihtoehdoille:  

  Laskeminen 1-vaiheelle

  Ampeeri x Voltti = Watti

  Laskeminen 3-vaiheelle

  Virta = jännite x 3-vaiheen juuri x vaiheensiirto

  esim. 2000W = 400V x 1,73 x 0,8 = 553,6 

  2000W / 553,6 = 3,6 Ampeeria

  kVA:n muuntaminen muotoon kW

  kVA x 0,8 = kW 

  Rinnakkainkytkettävät aggregaatit tuottavat korkeamman tehon

  Tietyt aggregaatit voidaan kytkeä rinnan tuottamaan kaksinkertaisen tehon. Jos tämä on se mitä tarvitset, on tärkeää tarkistaa, että ostamasi aggregaatit ovat rinnakkainkytkettäviä.

  Muut toiminnot

  Käyttöaika

  Aggregaatin hintaan ja kokoon vaikuttaa myös se, kuinka pitkään haluat käyttää sitä kerrallaan. Sekä aggregaatin tuottama teho että polttoainesäiliön koko vaikuttavat sen käyttöaikaan. Suuremman polttoainesäiliön omaavaa aggregaattia voidaan tietenkin käyttää pidempään, mutta se on vaikeammin liikuteltavissa. 

  Huolto

  Aggregaatin hoito- ja huoltevälit riippuvat paljolti ympäristöstä, missä sitä käytetään. Jos ympäristö on pölyinen tai roskainen, joudut ehkä vaihtamaan öljyt ja suodattimet useammin.

  Äänitaso

  Perinteiset, autotalliin tai korjaamolle tarkoitetut aggregaatit ovat usein äänekkäämpiä kuin nykyaikaiset invertteri-generaattorit. 

  Äänitason tärkeys riippuu siitä, missä ja miten kauan käytät aggregaattia. Jos aiot käyttää aggregaattia usein ja pitkiä aikoja kerrallaan, voi olla parempi valita äänieristetty ja hiljaisempi malli.

  nn"}

  Tavallisimmat kysymykset ja vastaukset aggregaateista ja generaattoreista

  Mikä on tavallisen aggregaatin ja invertteri-generaattorin ero?

  Perinteisiä aggregaatteja on ollut saatavilla jo vuosikymmenien ajan, ja ne ovat tavallisin valinta autotallin ja korjaamon koneiden käyttöön. Niiden tuottama sähkö ei ole yhtä puhdasta ja tasaista kuin pistorasian sähkö. Ne ovat äänekkäämpiä, mutta usein hinnaltaan edullisempia. 

  Invertteri-generaattorit ovat nykyaikaisia ja tuottavat puhdasta siniaaltoa, joka on samantyyppistä virtaa kuin kodin pistorasiasta saadaan. Siksi niillä voidaan käyttää herkkää elektroniikkaa, kuten tietokoneet ja TV, mutta myös lääketieteelliset laitteet, mittalaitteet ym. Invertteri-generaattorit ovat yleensä pienempiä ja hiljaisempia, käyttävät vähemmän polttoainetta, ja niissä voi olla monia erikoistoimintoja. Vastaavasti ne ovat kalliimpia kuin perinteiset aggregaatit. 

  Voiko 3-vaiheisen aggregaatin yhdistää 1-vaihekoneeseen?

  Teoriassa 3-vaiheisen aggregaatin voi yhdistää 1-vaihekoneeseen, mutta silloin tehohäviö on erittäin suuri: tavallisesti voidaan tuottaa vain 30-35 % enimmäistehosta, koska vain yhtä kolmesta vaiheesta käytetään.