Näin valitset sinulle sopivan ruohonleikkurin
Kirjoittanut:: Victor Lundqvist
Lue koko artikkeli tai hyppää suoraan kiinnostavimpaan kohtaan:
Näin ruohonleikkuri toimii
Ruohonleikkureita on monenlaisia, manuaalisista kelaleikkureista ja sähkökäyttöisistä robottiruohonleikkureista klassisiin moottoroituihin ruohonleikkureihin ja suuriin ajoleikkureihin. Ennen kuin tutustumme eri malleihin, on hyvä tietää, miten ruohonleikkurin mekaniikka toimii.
Ruohonleikkureita voidaan käyttää sähköllä, akulla, bensiinillä tai lihasvoimalla. Joka tapauksessa energiaa käytetään ruohonleikkurin terien käyttämiseen. Perinteisessä roottorileikkurissa on yksi tai useampi terävillä terillä varustettu leikkuuterä, joka sijaitsee koneen alla. Ne pyörivät suurella nopeudella ruohonleikkurin ollessa käynnissä ja luovat ruohonleikkurin alle voimakkaan ilmavirran, joka nostaa ruohon ja pitää sen pystyssä tasaisen leikkauksen aikaansaamiseksi. Suurimmassa osassa ruohonleikkureita voit säätää leikkuukorkeutta sen mukaan, kuinka lyhyen tai pitkän ruohon haluat leikata.
Joissakin ruohonleikkureissa on keräyssäiliö, johon ruohonleikkuujätteet kerätään. Toisissa ruohonleikkureissa on mulching- eli silppuava leikkuu -toiminto, joka jauhaa leikatun ruohon ja levittää sen tasaisesti nurmikolle, mikä toimii luonnollisena lannoitteena.
Historiatietoa ruohonleikkureista: Tiesitkö, että ruohonleikkuri on brittiläinen keksintö? Sen keksi Edwin Beard Budding vuonna 1830, ja sitä tarvittiin kipeästi, koska englantilaiset harrastivat erilaisia urheilulajeja, kuten krokettia, krikettiä, jalkapalloa, rugbya ja tennistä, jotka kaikki vaativat suuria, tasaisia ja hyvin hoidettuja nurmikoita.
Valitse sopiva ruohonleikkuri
Ruohonleikkureita on monenlaisia, ja tässä esittelemme tavallisimmat leikkurityypit, jotta löytäisit helposti juuri sinulle sopivan leikkurin.
Moottorikäyttöiset, työnnettävät ruohonleikkurit: bensiini-, sähkö- tai akkukäyttöiset
Yleisin ruohonleikkurityyppi on moottorikäyttöinen ruohonleikkuri, jossa kävelet ruohonleikkurin takana ja ohjaat sitä. Nämä ruohonleikkurit ovat suosittuja, koska niiden avulla leikkuu on nopeaa ja tehokasta.
Moottorikäyttöisten, työnnettävien ruohonleikkureiden käyttövoima voi olla bensiini, akku tai sähkö:
- Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat tehokkaita ja sopivat suuremmille puutarhoille ja nurmikoille, joilla on epätasaisempi maasto.
- Sähkökäyttöiset, virtajohdolliset ruohonleikkurit ovat ympäristöystävällisiä, hiljaisia ja niiden käyttökustannukset ovat alhaiset. Ne sopivat pienempiin puutarhoihin ja pienemmille nurmikoille.
- Akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat hiljaisia, ympäristöystävällisiä ja helppokäyttöisiä. Ne sopivat sekä pienempiin että suurempiin puutarhoihin. Muista, että jos sinulla on erittäin suuri nurmikko, saatat tarvita vara-akun, jos haluat leikata kaiken kerralla.
Moottorikäyttöisten ruohonleikkureiden edut ja haitat:
- Tehokas leikkaus: Moottorikäyttöiset ruohonleikkurit ovat tehokkaita ja leikkaavat nurmikon nopeasti. Niissä on suhteellisen leveä leikkuupinta, joten ne kattavat suuremman alueen jokaisella vedolla.
- Suuri suorituskyky: Moottorikäyttöiset ruohonleikkurit pystyvät leikkaamaan sekä pitkää että tiheää ruohoa. Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat yleensä hieman tehokkaampia kuin sähkö- ja akkukäyttöiset mallit.
- Joustavat ominaisuudet: Useimmissa moottorikäyttöisissä ruohonleikkureissa on säädettävä leikkuukorkeus, joten voit mukauttaa leikkuukorkeuden eri kasvukausien ja vuodenaikojen mukaan. Niissä on usein keräys- tai silppuava leikkaus -toiminto, joten voit kerätä tai levittää leikatun ruohon.
- Helppokäyttöisyys: Nykyaikaiset ruohonleikkurit ovat helppokäyttöisiä, ja jotkin mallit ovat itsevetäviä, mikä vähentää ruohonleikkurin työntämisen kuormittavuutta.
- Melutaso: Sähkö- ja akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat suhteellisen hiljaisia. Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit voivat kuitenkin olla äänekkäitä ja häiritsevämpiä.
- Ympäristövaikutukset: Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit tuottavat enemmän päästöjä ja vaikuttavat ympäristöön kielteisesti verrattuna sähkö- ja akkukäyttöisiin versioihin.
- Käyttökustannukset: Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit vaativat bensiiniä, ja niiden käyttökustannukset ovat yleensä korkeammat kuin sähkö- ja akkukäyttöisten mallien.
- Hankintahinta: Moottorikäyttöisiä ruohonleikkureita on monissa eri hintaluokissa, mutta yleensä moottorikäyttöiset ruohonleikkurit ovat halvempia kuin robottiruohonleikkurit ja ajoleikkurit.
Robottiruohonleikkurit
Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet viime vuosina - ja ne ovatkin kätevä ratkaisu, kun haluat pitää nurmikon siistinä mahdollisimman vähällä vaivalla. Useimmat robottiruohonleikkurit ovat akkukäyttöisiä, ja niiden akun käyttöikä on pitkä. Ne sopivat erinomaisesti niille, joilla on keskikokoinen tai pienempi nurmikko ja jotka haluavat käyttää aikansa muuhun kuin nurmikon leikkaamiseen.
Robottiruohonleikkureiden edut ja haitat:
- Automaattinen leikkuu: Robottiruohonleikkureiden tärkein etu on, että ne leikkaavat ruohon automaattisesti ilman, että sinun tarvitsee olla paikalla. Voit ajastaa leikkaamisen tiettyinä päivinä tai kellonaikoina. Oikein asennettuna ne liikkuvat itsenäisesti esteiden ja epätasaisen maaston yli.
- Ajan säästö: Koska robottiruohonleikkuri toimii itsenäisesti, säästät aikaa, jonka muutoin käyttäisit ruohonleikkuuseen.
- Tasainen tulos: Robottiruohonleikkurit liikkuvat satunnaisesti nurmikon poikki, jolloin tuloksena on tasainen ja hieno leikkaus. Useimmissa malleissa on silppuava leikkaus -toiminto, joka jauhaa leikatun ruohon ja levittää sen luonnollisena lannoitteena nurmikolle.
- Rajoitettu kapasiteetti: Robottiruohonleikkurit soveltuvat parhaiten pienille ja keskikokoisille nurmikoille; suuremmilla alueilla voidaan tarvita useita robotteja. Joillakin robottiruohonleikkureilla on vaikeuksia leikata sateisella tai märällä säällä.
- Alhainen melutaso: Ne ovat suhteellisen hiljaisia, joten ne sopivat asuinalueille, jossa ei haluta häiritä naapureita.
- Kustannukset: Robottiruohonleikkurit ovat yleensä kalliimpia hankkia kuin perinteiset ruohonleikkurit.
- Asennus: Yleisimmät robottiruohonleikkurit edellyttävät, että nurmikon ympärille asennetaan rajakaapeli leikkuualueen rajaamiseksi ja robotin eksymisen estämiseksi. Markkinoilla on kuitenkin yhä enemmän satelliittiohjattuja robottiruohonleikkureita, joiden avulla voit määrittää leikkuualueen virtuaalisesti.
- Ohjelmointi: Sinun on ohjelmoitava ja määritettävä, miten ja milloin leikataan. Eri valmistajilla on tähän erilaisia nykyaikaisia käyttöliittymiä ja sovelluksia.
- Huolto: Robottiruohonleikkurit vaativat vähemmän huoltoa kuin perinteiset ruohonleikkurit, mutta niitä on silti puhdistettava ja valvottava silloin tällöin.
- Varkausriski: Joissakin paikoissa robottiruohonleikkurit houkuttelevat varkaita. Monissa robottiruohonleikkureissa on kuitenkin sisäänrakennettuja turvaominaisuuksia, kuten hälytys ja PIN-koodi, jotka estävät varkaudet.
Päältäajettavat ruohonleikkurit
Päältäajettava ruohonleikkuri, tai ajoleikkuri, joksi sitä myös kutsutaan, sopii suureen puutarhaan ja suurien nurmialueiden leikkaamiseen, koska se leikkaa nopeasti ja tehokkaasti.
Päältäajettavia ruohonleikkureita on kahta eri tyyppiä:
- Puutarhatraktorit - ajoleikkurit, joissa leikkuulaite sijaitsee leikkurin keskellä, kutsutaan usein puutarhatraktoreiksi, koska niihin voidaan liittää myös muita lisälaitteita, kuten lumiaura, lumilinko, sammaleenrepijä, kärry ja niittopalkki, joten voit käyttää sitä myös niittämiseen. Sopii niille, jotka tarvitsevat tehokkaan monitoimikoneen.
- Etuleikkurit - kuten nimestä voi päätellä, näissä leikkuulaite sijaitsee edessä. Ne ovat ketterämpiä ja sopivat erityyppisiin niittotöihin: suurten alueiden leikkaamiseen, reunojen leikkaamiseen sekä vaikeapääsyisille alueille, kuten pensaiden alle, kukkapenkkien ja puiden ympäristön leikkaamiseen.
Päältäajettavan leikkurin edut ja haitat:
- Tehokkuus: Ajoleikkurit ovat huomattavasti nopeampia kuin muut ruohonleikkurit suurilla alueilla.
- Vähemmän vaivaa ja enemmän mukavuutta: Koska istut ajoleikkurissa ja ohjaat sitä kuin traktoria, fyysistä vaivaa tarvitaan vähemmän kuin tavallisen ruohonleikkurin perässä kävellessä. Lisäksi useimmissa ajoleikkureissa on mukavat istuimet ja säädettävät ohjauspyörät, minkä ansiosta nurmikonleikkuu on mukavaa pidempäänkin.
- Monipuolinen ja toiminnallinen: Monissa ajoleikkureissa on itsevetävä toiminto, joka helpottaa epätasaisten ja mäkisten pintojen hallintaa ja leikkaamista. Ajoleikkureissa voi olla myös muita lisävarusteita ja ominaisuuksia, kuten ruohonkerääjä, silppuava leikkuu, perävaunukoukku jne., joten ne soveltuvat moniin puutarhanhoitotehtäviin.
- Kustannukset: Ajoleikkurit ovat yleensä kalliimpia kuin tavalliset ruohonleikkurit sekä hankinnan että huollon osalta. Tyypillisesti myös bensiinin kulutus on korkeampi kuin muilla ruohonleikkureilla.
- Koko: Ajoleikkurit ovat suhteellisen suuria ja vaativat enemmän tilaa säilytykseen. Kokonsa vuoksi niitä on myös hankalampi ohjata ahtaissa tiloissa sekä pensaiden ja esteiden ympärillä. Näin ollen ajoleikkuri ei sovellu yhtä hyvin pienille alueille ja alueille, jotka vaativat tarkkaa leikkaamista.
- Lisävarusteet: Koneeseen on saatavana useita erityyppisiä lisävarusteita, jotka voivat auttaa merkittävästi puutarhanhoidossa, kuten kärry mullan, kivien tms. kuljettamiseen tai lehtien & ruohon kerääjä. Tai mikset hankkisi ajoleikkuriin auraa, jotta voit talvella aurata lumen helposti pois? Täältä näet kaikki tarvikkeet
Kelaleikkurit
Kelaleikkurit, joista käytetään toisinaan myös nimitystä sylinterileikkuri, ovat yksinkertaisempi ruohonleikkurityyppi, joka saa käyttövoimansa lihasvoimasta, kun työnnät sitä edessäsi. Niissä on sylinterijärjestelmä ja terävät terät, jotka leikkaavat ruohon tasaisesti ja hienosti, ja ne soveltuvat parhaiten pienempien nurmialueiden leikkaamiseen.
Sylinterileikkurin edut ja haitat:
- Ympäristöystävällisyys: Kelaleikkurit ovat erittäin ympäristöystävällisiä, koska ne eivät käytä polttoainetta tai sähköä.
- Alhaiset kustannukset: Ne ovat halvempia kuin muut ruohonleikkurit, ja niiden ylläpitokustannukset ovat myös alhaiset, koska niissä ei ole moottoria tai monimutkaisia osia, jotka vaatisivat huoltoa tai korjausta.
- Kevyt ja hiljainen: Ne ovat ketteriä ja helppoja ohjata, koska ne ovat kevyitä ja suhteellisen pieniä. Ne ovat myös hiljaisia verrattuna muihin ruohonleikkureihin.
- Liikunta: Kelaleikkuri vaatii fyysistä ponnistelua, mikä voi olla sekä etu että haitta riippuen siitä, haluatko lisäliikuntaa vai et. Erityisesti suurten alueiden leikkaaminen voi olla uuvuttavaa ja aikaa vievää.
- Rajoitettu kapasiteetti: Jos ruoho on hyvin pitkää tai paksua, kelaleikkurilla voi olla vaikeuksia leikata tasaisesti ja tehokkaasti. Myös epätasaisilla pinnoilla voi olla vaikea saada tasaista leikkausta aikaan. Lisäksi suurten alueiden leikkaaminen kelaleikkurilla on aikaavievää.
Ota huomioon ruohonleikkuria ostaessasi
Uutta ruohonleikkuria ostaessasi on otettava huomioon monia eri asioita, joista tässä on esitetty 11 tärkeintä:
- Pinta-ala: Kuinka suuri on nurmikkosi? Onko se pieni, ahtaine käytävineen ja esteineen, vai onko se suuri ja avoin? Sähkö- ja akkukäyttöisiä ruohonleikkureita on usein helpompi käyttää pienemmillä nurmikoilla, kun taas bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ja ajoleikkurit ovat käytännöllisempiä todella suurille alueille. Vihje! Huomioi myös ruohonleikkurin leikkuuleveys: suurempi leikkuuleveys on parempi, jos leikataan suuria alueita, kun taas pienempi leikkuuleveys on käytännöllisempi ahtailla alueilla.
- Maasto: Miltä maasto näyttää? Jos nurmikollasi on jyrkkiä rinteitä tai epätasaisuuksia, saatat tarvita ruohonleikkuria, jossa on enemmän tehoa ja vakautta, esimerkiksi bensiinimoottorilla varustettua ruohonleikkuria.
- Virtalähde: Miten haluat ruohonleikkurin saavan virran? Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat usein tehokkaampia, mutta niiden polttoainekustannukset ovat korkeammat. Sähkö- ja akkukäyttöisten ruohonleikkureiden käyttökustannukset ovat alhaisemmat ja ne ovat hieman ympäristöystävällisempiä. Kelaleikkurit ovat tietenkin ympäristöystävällisin vaihtoehto - ja saat myös liikuntaa!
- Kerääminen vai silppuaminen: Haluatko kerätä leikatun ruohon vai haluatko mieluummin silputa sen ja levittää sen nurmikolle? Valitse nurmikollesi parhaiten sopiva vaihtoehto.
- Melutaso: Jos sinulla on herkkiä naapureita tai haluat hiljaisen leikkuukokemuksen, on tärkeää tarkistaa äänitaso, joka ilmaistaan dB:nä. Yleensä sähkö- ja akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat hiljaisempia kuin bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit. Melutasot voivat kuitenkin vaihdella myös kunkin luokan sisällä, ja on olemassa ruohonleikkureita, joissa on äänenvaimennin.
- Itseliikkuva vai manuaalinen: Joissakin moottorikäyttöisissä ruohonleikkureissa on itseliikkuva toiminto, joka työntää leikkuria automaattisesti eteenpäin, jolloin ruohonleikkurin käyttäjä joutuu tekemään vähemmän työtä. Toisia ruohonleikkureita on työnnettävä tai vedettävä käsin. Niille, jotka haluavat välttää ruohonleikkuun kokonaan, robottiruohonleikkurit ovat paras vaihtoehto.
- Leikkuukorkeuden säätö: Useimmissa ruohonleikkureissa on mahdollisuus säätää leikkuukorkeutta, mikä on tärkeää leikkuun mukauttamiseksi eri kasvukausiin ja vuodenaikoihin. Varmista, että säätö on helppoa ja sujuvaa.
- Turvallisuus: Tarkista, että ruohonleikkurissa on turvavarusteet, kuten hätäpysäytys ja suojus lentäviltä kiviltä ja roskilta.
- Kestävyys ja laatu: Jotta ruohonleikkurisi kestäisi pitkään, sinun on valittava laadukas ja kestävä ruohonleikkuri. Meillä Duabilla on paljon kokemusta puutarhakoneista ja ruohonleikkureista, ja myymme vain tunnettujen valmistajien ruohonleikkureita, joiden tiedämme olevan laadukkaita ja kestävän vuodesta toiseen. Kysy rohkeasti neuvoa, jos olet epävarma valmistajista tai malleista!
- Huolto ja puhdistus: Tarkista, kuinka helppoa ruohonleikkurin huolto ja puhdistus on. Riippumatta siitä, minkä tyyppisen ruohonleikkurin valitset, puhdistuksen pitäisi olla helppo tehdä - ja hyvin puhdistetun ja huolletun ruohonleikkurin käyttöikä on aina pidempi.
- Takuu ja tuki: Älä unohda lopuksi tarkistaa takuuehtoja ja valmistajan tai jälleenmyyjän tarjoaman tuen tyyppiä. Korjaukset, varaosat ja uudet ruohonleikkurin terät ovat usein helpommin saatavilla tunnettujen merkkien ja mallien ruohonleikkureihin.
Näin huolehdit ruohonleikkuristasi
Huoltamalla ja puhdistamalla ruohonleikkurisi säännöllisesti voit varmistaa, että se toimii moitteettomasti ja kestää pitkään. Tässä ovat parhaat vinkkimme!
Teroita ruohonleikkurin terät
Kun teroitat ja vaihdat ruohonleikkurisi terät säännöllisesti, saat puhtaamman ja tehokkaamman leikkuun. Terien teroitustiheys riippuu muun muassa ruohonleikkurisi mallista:
- Moottorikäyttöiset, työnnettävät ruohonleikkurit: Terät on teroitettava kahden vuoden välein, eikä niitä tarvitse vaihtaa niin kauan kuin terissä ei ole suuria vaurioita. Tämän voi havaita, jos leikkuutulos on epätasainen tai nurmikolle jää ruohotupsuja - tämä johtuu yleensä siitä, että toinen terä on terävämpi kuin toinen, tai että terä on vaurioitunut.
- Robottiruohonleikkurit: Terät on vaihdettava vähintään kerran vuodessa tontin koosta riippumatta, mutta suuremmilla alueilla terät on vaihdettava vähintään kaksi kertaa vuodessa.
- Ajoleikkurit: Teroita terät noin kahden vuoden välein riippuen siitä, leikataanko alueilla, joilla on paljon soraa ja kiviä. Noin viiden vuoden kuluttua on aika katsoa, onko terät vaihdettava.
- Kelaleikkurit, joissa ei ole moottoria: Jos käytät teroitustahnaa, terät teroittuvat automaattisesti, joten niitä ei tarvitse vaihtaa tai teroittaa 20 vuoteen.
Puhdistus ja jatkuva ylläpito
Ruohonleikkuri on puhdistettava liasta jokaisen käyttökerran jälkeen. Moottorikäyttöiset, työnnettävät ruohonleikkurit on puhdistettava erityisesti leikkuukannen alta ja leikkuuroottorien ympäriltä. Tyhjennä mahdollinen keräysastia jokaisen käytön jälkeen ja puhdista se hajujen ja bakteerikasvun välttämiseksi.
Tarkista säännöllisesti, että kaikki kaapelit ja liittimet ovat hyvässä kunnossa ja kiinnitettyinä. Jos käytössäsi on moottoroitu ruohonleikkuri, ilmansuodatin on ehkä puhdistettava tai vaihdettava. Likainen ilmansuodatin voi heikentää moottorin suorituskykyä ja polttoainetehokkuutta. Moottorin öljytaso kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti, samoin kuin tarkastaa ja puhdistaa sytytystulppa.
Jos sinulla on akkukäyttöinen ruohonleikkuri, lataa akku säännöllisesti ja säilytä sitä viileässä ja kuivassa tilassa, kun sitä ei käytetä.
Tärkeintä on, että luet ruohonleikkurisi käyttöohjeet ja noudatat aina valmistajan huolto- ja kunnossapitosuosituksia. Varmista myös, että ruohonleikkuri säilytetään kuivassa ja turvallisessa paikassa sen käyttöiän varmistamiseksi.