Start / Artikkelit & Oppaat / Renkaiden vaihto
Oppaat

Renkaiden vaihto

5-8-2022
Kirjoittanut:: Victor & Mathias
Onko sinulla vaikeuksia saada aika renkaiden vaihtoon vai käyttäisitkö rahasi mieluummin muuhun? Pystytkö tekemään työn itse, mutta työkalut puuttuvat? Me Duabilla olemme listanneet alle vinkkejä renkaidenvaihtoon sekä työtä helpottavista työkaluista!

Milloin talvirenkaat on asennettava?

Talvirenkaita on 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä vaatii. Nyt talvirenkaat on siis oltava alla jo marraskuussa, jos keli on talvinen. Aikaisemmin "talvirengaspakko" alkoi vasta joulukuun alussa kelistä riippumatta.Tämä koskee henkilö-, paketti- ja erikoisautoja, joiden enimmäismassa on 3500kg. Sääntö koskee myös ulkomailla rekisteröityjä autoja, joilla ajetaan Suomessa. Renkaat voivat olla nasta-tai kitkarenkaat. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä lähtien maaliskuun loppuun saakka sekä kelien vaatiessa myös muinakin aikoina. Kitkarenkaiden käytölle ei ole laissa rajoituksia.

Vinkit ja niksit

1. Alusta

Varmista että auto on tasaisella ja tukevalla alustalla. Mikäli vaihdat renkaita pihatiellä,  laita jonkinlainen esine esim. palikka tai kivi yhden eturenkaan eteen jotta auto ei vieri työskennellessäsi. Pidä työkalut kauempana autosta, ettet rengasta vaihtaessasi kompastu vahingossa johonkin. Laita käsijarru ja ykkösvaihde päälle, automaattivaihteisessa parkki.

2. Renkaiden merkinnät

Vaihdettavat renkaat oikeille puolille! Tarkista renkaiden aiemmat merkinnät, esim. VE = vasen eturengas. Tämä rengas on nyt parempi asentaa vasemmalle taakse (VT) tasaisemman kulutuspinnan ja paremman pidon saamiseksi. Varmista myös että renkaan pyörimissuunta on oikea, yleensä renkaan pyörimissuunta on merkitty nuolella.

3. Löysää renkaiden pultteja hieman

Löysää hieman kaikkien renkaiden pultteja käyttämällä momenttiavainta, jotta saat lisää voimaa vääntöön ja säästät kehoasi rasitukselta.

4. Nosta auto ylös tunkilla

Etsi kohta, josta nostat autoa. Se on yleensä lähellä rengasta, mutta jos olet epävarma, tarkista auton käyttöoppaasta. Nosta auto tunkilla varovasti ylös ja käytä esim. pukkia auton alla turvavälineenä siltä varalta, että auto vierähtää tai tunkki rikkoutuu.

5. Löysää ja irrota pultit

Löysää renkaan pultit kokonaan ja aseta ne kankaan päälle tai johonkin, missä pulttien kierteet eivät likaannu tai vaurioidu. Tarkista irrotettavien ja vaihdettavien renkaiden kulutuspinta, syvyyden tulisi olla vähintään 1,6 mm, mieluiten kuitenkin 4 mm. Ajo-ominaisuudet heikkenevät jo 3 mm:n kohdalla. Merkkaa vaihdettavien renkaiden paikat, jos niitä ei ole merkitty.

6. Jarrujen puhdistus ja tarkistus

Kun rengas on irrotettu, on hyvä tarkistaa samalla jarrupalojen pinnat, pallonivelet ja puslat sekä silmämääräisesti katsoa, että kaikki on kunnossa. Jos jokin on vialla, älä epäröi ottaa yhteyttä lähimpään korjaamoon sillä sinun ja perheesi turvallisuus on tärkeintä.

Puhdista renkaiden navat teräsharjalla, mikäli ne ovat ruosteisia ja likaisia. Käytä rasvaa pultteihin ja napoihin sillä se helpottaa asentamista ja ehkäisee ruosteen muodostumista.

Dackbyte1200x800

7. Ergonominen nostaminen

Asenna renkaat varovasti ja mieti miten nostat ja seisot. Kyykisty ja käytä jalkalihaksia asentaaksesi vanteet paikoilleen.

8. Rengaspaine

Rengaspaineet on aina tarkistettava. Renkaiden ollessa pitkään käyttämättöminä ne menettävät paineensa, mikä lisää renkaiden kulumista ja polttoaineen kulutusta. Suositeltava rengaspaine löytyy omistajan käsikirjasta. Rengaspainetarra voi löytyä myös ovipylväästä tai polttoaineen täyttöluukun sisäpuolelta.

9. Jälkikiristys

Kiristä renkaiden pultit tiukasti ja jälkikiristä kaikki pultit uudelleen noin 100-200 kilometrin ajon jälkeen. Mikäli renkaassa esiintyy tärinää tai ääniä, ota yhteys rengaskorjaamoon. Vanteen lyijypaino on voinut pudota ja rengas on tasapainotettava uudelleen.