Start / Artikkelit & Oppaat / Näin valitset oikeanlaisen painepesurin
Oppaat

Näin valitset oikeanlaisen painepesurin

18-12-2021
Kirjoittanut:: Mathias
Etsitkö uutta painepesuria, mutta et tiedä, minkälaisen valitset? Siinä tapauksessa kannattaa lukea tämä opas! Painepesureita on monentyyppisiä, ja kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Täältä löydät avun tarpeisiisi sopivan painepesurin valintaan.

Jotta osaat valita sinulle sopivan painepesurin, pohdi ensin omia tarpeitasi: mitä aiot sillä puhdistaa ja millaisia tarpeita sinulla on tuloksen ja tehon suhteen?

ääasiallisesti tavalliseen kotikäyttöön riittää usein pienempi pesuri kylmä- tai lämminvesimallina. Se soveltuu ongelmitta polkupyörän, auton, talon ulkoseinien, terassin ja kivetysten puhdistamiseen. (Katso esim. Husqvarnan suositut pesurit.). Sen sijaan jos aiot käyttää painepesuriasi erityisen paljon likaantuvien koneiden ja traktorin puhdistamiseen, tulee pesurin kyetä poistamaan myös rasvaa ja öljyä, joten silloin on hyvä valita lämmin- tai kuumavesipesuri.

Tärkeitä ominaisuuksia painepesurin valinnassa

Työskentelypaine, vesimäärä, maksimilämpötila, veden maksimimäärä, teho, tehonlähde… Painepesurin osto saattaa tuntua käsitteiden ja ammattitermien viidakolta. Jos olet ostamassa ensimmäistä painepesuriasi, voi olla vaikeaa tietää, mitä ominaisuuksia kannattaa etsiä ja painottaa. Tänne olemme keränneet parhaat neuvomme:

Vesimäärä

Vesimäärä on painepesurin tärkein ominaisuus, ja lyhyesti sanottuna suurempi vesimäärä tuottaa paremman pesutuloksen sekä helpottaa työskentelyä. Vesimäärä mitataan litroina minuutissa (l/min) tai litroina tunnissa (l/h).

 • Tavallisissa painepesureissa vesimäärä on n. 5-10 litraa minuutissa.
 • Lämminvesipesureissa ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa pesureissa on suurempi vesimäärä, yleensä n. 20 litraa minuutissa.

Huomaa, että suurempi vesimäärä ulostulossa vaatii suuremman vesimäärän sisäänmenossa.

Vedenpaine tai työskentelypaine

Paine ei ole pesurissa ihan yhtä tärkeää kuin vesimäärä, mutta helpottaa kyllä pinttyneen lian, kivipintojen ja laattojen tms. puhdistusta. Paine ilmoitetaan baareina, ja se vaihtelee useimmiten 80-160 baarin välillä pesurin kapasiteetista riippuen.

 • Tavalliseen puhdistukseen, kuten esim. auton, terassin ja pihakivetysten puhdistukseen, tarvitaan noin 110-140 baarin paine tehokkaan tuloksen saavuttamiseksi.
 • Vaikeampiin puhdistustehtäviin, esim. paljon likaantuvien traktoreiden, koneiden ja veneiden puhdistukseen, tarvitaan lähemmäs 200 baarin painetta hyvien tulosten saavuttamiseksi.

Veden kulutus

Painepesuri ottaa sisään matalapaineista vettä puutarhaletkusta, pesurin pumppu puristaa veden ja painaa sen kovalla paineella suuttimesta ulos. Pesuri käyttää siis saman määrän vettä kuin puutarhaletku. Jotta pesuriin saadaan tarpeeksi vettä, täytyy hanasta tulevan vesimäärän olla vähintään yhtä paljon kuin pesurin tuottaman vesimäärän, eli jos pesuri tuottaa 10 l/min, täytyy myös hanasta tulla vähintään 10 l/min.

Veden lämpötila

Veden korkeampi lämpötila parantaa puhdistusvaikutuksia. Painepesureita on olemassa kahdenlaisia:

 • Kylmävesipesurit: ne suihkuttavat veden ulos samanlämpöisenä kuin ne ottavat sen sisään. Kylmävesipesurissa voidaan yleensä käyttää enintään 60℃ vettä.
 • Lämmin- ja kuumavesipesurit: ne lämmittävät veden pannussa ennen kuin ne suihkuttavat sen ulos. Lämminvesipesurin veden enimmäislämpötila on yleensä n. 90℃, kun taas kuumavesipesurin veden enimmäislämpötila on jopa 150℃. 

Vesiletkun pituus

Kun pesurin vesiletku on pidempi, sinun ei tarvitse liikutella pesuria niin usein, mikä onkin kätevää jos pesurisi on suurempaa mallia. Tavalliseen koti- ja puutarhakäyttöön useimmiten käytännöllinen letkun pituus on 10-15 metriä.

Puhdistuksen teho ei vähene mainittavasti pidempää letkua käytettäessä, kunhan käytetty letku on painepesurille soveltuva.

Tehonlähde

Painepesurin tehonlähde voi olla sähkö, polttoneste tai akku:

 • Tavallista klymävesi- tai lämminvesipesuria käytetään yleensä 230 voltin virralla, joten sen voi liittää tavalliseen pistorasiaan.
 • Kuumavesipesuri vaatii usein 400 voltin virran, joten sen käyttöön tarvitaan 3-vaihevirtaa.
 • Moottorikäyttöisissä painepesureissa on polttomoottori, joten niitä voidaan käyttää myös paikoissa, joissa ei ole sähkövirtaa.
 • Pienempiä akkukäyttöisiä painepesureita voidaan käyttää helpompiin puhdistustehtäviin, kuten auton ja pyörän pesuun sekä puutarhakalusteiden ja ruohonleikkureiden puhdistukseen.
 • Muista, että sähkökäyttöisissä lämmin- ja kuumavesipesureissa on myös dieselkäyttöinen poltin, joka lämmittää veden.

Paino ja koko

Painepesurin koko ja paino ovat osittain yhteydessä sen tehoon. Tehokkaammat painepesurit ovat usein painavampia. Muista valita painepesuri, joka täyttää vaatimuksesi suorituskyvyn suhteen, ja jota myös pystyt liikuttelemaan sekä jolle löytyy sopiva säilytyspaikka.

Pesuainesäiliö

Toisissa painepesureissa on kiinteä pesuainesäiliö, jolloin voit käyttää pesurissa pesuainetta veteen sekoitettuna. Tämä on käytännöllinen vaihtoehto, jos aiot ensisijaisesti käyttää pesuriasi auton, asuntoauton tai muun ajoneuvon puhdistustyöhön, koska siinä yleensä tarvitaan pesuainetta.

Tarvikkeet

Painepesuria voidaan usein käyttää monenlaisiin tehtäviin auton pesusta puutarhakalusteiden ja talon ulkoseinien puhdistukseen. Välttääksesi pintojen vahingoittumisen ja saadaksesi parhaat tulokset, on hyvä käyttää erilaisia suuttimia eri kohteiden puhdistukseen, joten varmista että valitsemassasi pesurissa on tarvitsemasi suuttimet.

Esimerkkejä erilaisista, kätevistä suuttimista ja tarvikkeista:

 • Pesuharja/autoharja - pehmeä harja, joka soveltuu auton pesuun, eikä vahingoita lakkapintaa.
 • Putkenaukaisuletku - letku, jota käytetään tukkeutuneiden viemäreiden tai syöksyputkien huuhteluun.
 • Terassiharja - pyörivä puhdistustyökalu, joka soveltuu suurten, sekä pysty- että vaakapintojen, kuten terassien, ajoteiden, patioiden ja muurien, puhdistukseen.
 • Turbosuutin - pyörivä suutin pinttyneen lian puhdistukseen, esim. pihalaatoitukset.

hqa1200x800

Fakta: Näin painepesuri toimii

Fakta: Näin painepesuri toimii

Painepesuri on oikeastaan moottorilla käyvä vesipumppu. Se ottaa sisään vettä hanasta, pumppu puristaa veden ja painaa sen kovalla paineella ulos suuttimesta. Tämä paine yhdessä vesimäärän kanssa määrittää pesurin tehokkuuden ja käytettävyyden.

Kylmävesipesurin osto 

Kylmävesipesurilla puhdistat nopeasti ja helposti likaiset pinnat, kuten talon ulkoseinät ja kivetykset, mutta myös autot, veneet, polkupyörät, ulkokalusteet ja muut kohteet. Vahva vesisuihku tekee puhdistuksesta tehokasta kylmälläkin vedellä.

Näin kylmävesipesuri toimii

Kylmävesipesuria voidaan käyttää sekä kylmän että lämpimän veden kanssa. Erona lämmin- ja kuumavesipesureihin on se, että kylmävesipesurissa ei ole omaa vedenlämmityssysteemiä, joten veden lämpötila on se, mikä hanasta tulee. Kylmävesipesurin etu verrattuna lämmin- ja kuumavesipesureihin on se, että käytön aloitus on nopeaa: liitä pistoke ja puutarhaletku - ja aloita! Ne ovat useimmiten myös pieniä ja kätevämpiä käyttää, koska niissä ei ole lämmitysjärjestelmää. Kylmävesipesurit ovat myös ekonomisempia käyttää lämmin- ja kuumavesipesureihin verrattuna, sekä ostohinnan että käyttökustannusten suhteen.

Ota huomioon ostaessasi kylmävesipesuria

Kylmävesipesureita on saatavana eri koko- ja hintaluokissa. Hintaan vaikuttaa painepesurin kapasiteetti: korkeamman kapasiteetin omaavat pesurit, eli korkeamman paineen tuottavat pesurit, ovat useimmiten kalliimpia. Jos aiot käyttää painepesuria vain terassin pesemiseen keväällä ja polkupyörien puhdistukseen, silloin voi hyvinkin riittää alhaisemman kapasiteetin pesuri. Mieti siis käyttökohteesi tarkoin ennen ostopäätöstä.

 • Mihin aiot käyttää kylmävesipesuria? Jos tarvitset tehokkaan pesurin pinttyneen lian poistoon esim. kivetyksissä, talon ulkoseinissä ja ajoneuvoissa, kannattaa satsata korkean kapasiteetin pesuriin. Jos taas tarvitset pesuria pienempien kohteiden pesuun mökillä tai puutarhassa, usein parempi vaihtoehto on pienikokoinen painepesuri, jonka kapasiteetti on pienempi, mutta jota on helpompi liikutella. Pienempi pesuri on myös käytännöllisempi, jos säilytystilasta on puutetta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että 80-120 baarin työskentelypaine riittää useimpiin kodin ja mökin työtehtäviin, kuten esim. auton, terassin, talon ulkoseinien ja aitojen puhdistukseen.
 • Tarvitseeko painepesurissasi olla kiinteä pesuainesäiliö? Jos aiot pääasiassa käyttää pesuria auton, asuntoauton tai veneen pesuun, voikin olla hyvä valita pesuri kiinteällä pesuainesäiliöllä, koska niiden puhdistukseen usein tarvitaan pesuainetta.

Osta kylmävesipesuri täältä!

Lämminvesipesurin osto

Lämminvesipesurilla erittäin likaiset pinnat ja esineet on helppo puhdistaa, ja päästä eroon itsepäisestä liasta, kuten öljystä ja rasvasta. Se on hyvä valinta ammattikäyttäjälle ja kotikäyttäjälle, joka tarvitsee parempaa tehoa esim. erittäin likaisten ajoneuvojen pesuun tai sammaleen, levän ja pinttyneen lian poistamiseen kivipinnoilta ja terassilta. Lämminvesipesurin käyttökohteita on monia, esimerkiksi ulkokalusteiden, talon ulkoseinien ja auton puhdistus.

Näin lämminvesipesuri toimii

Lämminvesipesurissa on kiinteä pannu, joka lämmittää veden 90℃:een. Lämmin vesi tekee puhdistuksesta tehokkaampaa: saat puhdasta nopeasti ja pesuainettakin kuluu vähemmän.

Ota huomioon ostaessasi lämminvesipesuria

Lämminvesipesureita on saatavana eri hintaluokissa ja monilta eri valmistajilta. Ennen ostopäätöstä sinun kannattaa pohtia tarpeitasi, ja kuinka usein aiot sitä käyttää:

 • Miten pitkäikäinen pesurin tulee olla? Kalliimmissa malleissa on yleensä korkeampi teho, mikä tekee työskentelystä nopeampaa, mutta usein halvemmatkin mallit ovat tarpeeksi tehokkaita normaaliin kotikäyttöön. Kalliimpien mallien laatu ja kestävyys ovat usein parempia, mutta jos et aio käyttää pesuriasi kovin usein, ei se myöskään kulu paljon, joten halvempikin malli kestää tarpeeksi pitkään.
 • Kuinka lämmintä vettä tarvitaan? Useimmat lämminvesipesurit lämmittävät veden 90℃:ksi. On toki myös olemassa pienempiä malleja, jotka lämmittävät veden 65-70℃:ksi. Mitä lämpimämpää vesi on, sitä tehokkampaa on puhdistus, joten jos tarvitset todella tehokasta puhdistusta, valitse pesuri 90℃:een työskentelylämpötilalla, tai panosta kuumavesipesuriin.
 • Millainen virtalähde sinulla on? Suurin osa lämminvesipesureista on 1-vaiheisia ja kytketään tavalliseen pistorasiaan. On kuitenkin olemassa 3-vaiheisia lämmin- ja kuumavesipesureita, jotka tarvitsevat 400 voltin voimanlähteen. Tavallisesti talon- tai mökinomistajan valinta on 1-vaiheinen lämminvesipesuri, koska sen virtalähdettä ei tarvitse miettiä erikseen, ja ne ovat pienen kokonsa ansiosta helppoja liikutella. Myös moottorikäyttöisiä lämminvesipesureita on saatavilla.

Osta lämminvesipesuri täältä!

Kuumavesipesurin osto

Kuumavesipesurilla puhdistat erittäin likaiset pinnat ja kohteet sekä irrotat itsepäisen lian, kuten öljyn ja rasvan. Hyvä valinta ammattikäyttäjälle ja sinulle, jonka pitää puhdistaa ajoneuvoja, traktoreita ja maatalouskoneita.

Näin kuumavesipesuri toimii

Kuumavesipesuri lämmittää veden pannussaan 140℃:ksi ja muodostaa vesihöyryä, mikä nostaa puhdistustehoa huomattavasti. Kuumavesipesurilla saat parhaat tulokset ja samalla pidät ympäristövaikutukset alhaisina, koska työskentelypaine on alhaisempi, pesuaika lyhyempi ja pesuainetta kuluu vähemmän.

Ota huomioon kuumavesipesuria ostaessasi

Useimmiten kuumavesipesureita käytetään maataloudessa ja teollisessa puhdistuksessa, mutta saatavilla on myös liikuteltavia kuumavesipesureita, jotka soveltuvat kotikäyttöön, jos sinulla on tarve todella tehokkaalle puhdistukselle.

 • Mihin tarkoitukseen aiot käyttää kuumavesipesuria? Kuuman, 140℃:n veden ja vesihöyryn ansiosta kuumavesipesuri on erittäin tehokas. Huonona puolena kuumavesipesureissa on usein niiden isokokoisuus sekä huono liikuteltavuus.
 • Millainen virtalähde sinulla on? Jos ostat kuumavesipesurin kotikäyttöön, tarkista ensin millainen virtalähde sinulla on, koska useimmat kuumavesipesurit vaativat 400 voltin (3-vaiheisen) virran. Autotallissa tai verstaalla voi olla 400 voltin pistorasia, mutta jos sinulla ei sitä ole, kannattaa ehkä valita lämminvesipesuri, koska ne ovat yleensä 1-vaiheisia. Saatavilla on myös moottorikäyttöisiä kuumavesipesureita, jotka ovat käteviä paikoissa, missä ei ole sähköverkkoa.

Osta kuumavesipesuri täältä!

Muuntyyppiset painepesurit

Moottori- tai bensiinikäyttöiset painepesurit

Polttomoottorikäyttöistä painepesuria voidaan käyttää myös paikoissa, missä ei ole sähkövirtaa saatavilla. Niiden käyttövoima on bensiini tai diesel. Ne ovat usein myös vahvarakenteisia, joten niitä voidaan käyttää monenlaisissa ympäristöissä ja maastoissa.

Kiinteät painepesurit

Saatavilla on sekä liikuteltavia että kiinteitä painepesureita. Kotikäyttöön tarkoitetut pesurit ovat tavallisesti liikuteltavia malleja, mutta saatavilla on myös kotikäyttöön tarkoitettuja, kiinteitä painepesureita.