Start / Artikkelit & Oppaat / Monikäyttöinen ruuvinväännin
Inspiraatio

Monikäyttöinen ruuvinväännin

17-2-2022
Kirjoittanut:: Jenny Kassell
Valokuva: Mattias Stockhaus
Ruuvinväännin on yksi työkalulaatikon tärkeimmistä ja monikäyttöisimmistä työkaluista, sekä kotona että työpaikalla, jossa sitä käytetään useimmissa projekteissa. Valikoimastamme löydät eri hintaluokkien ruuvinvääntimet tunnetuilta tuotemerkeiltä, kuten Makita, Bosch ja Metabo.

Monikäyttöinen ruuvinväännin

Ruuvinvääntimen pääasialliset työtehtävät ovat ruuvauksen helpottaminen ja poraaminen, mutta tarkemmin katsottuna huomaat nopeasti, että työtehtävien luonne vaihtelee kovasti, joten myös ruuvinvääntimelle asetetut vaatimukset vaihtelevat.

Ruuvinvääntimen tulee selviytyä kaikesta lyhyiden ja pitkien ruuvien vääntämisestä isojen reikien poraamiseen, ja usein myös pitkäkestoisesti. Yleisesti ottaen ruuvien vääntäminen vaatii korkeaa vääntömomenttia kun taas poraaminen vaatii korkeaa kierroslukua.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, on tärkeää että ruuvinväännin on käyttäjäystävällinen ja ergonomisesti muotoiltu - hyvin tasapainotettu ja hyvällä otteella varustettu ruuvinväännin ei väsytä käyttäjäänsä työn tuoksinassa, ja näin suojaa ranteitasi ja käsivarsiasi vaurioilta.

Ota huomioon ostaessasi ruuvinväännintä

Kun olet ostamassa ruuvinväännintä, on tärkeää pohtia näitä ominaisuuksia:

  • Vähintään 10, mutta mielellään enemmän, vääntömomentin säätöaluetta, joiden välillä on helppo vaihdella.
  • Portaaton nopeus - sinun tulisi pystyä säätelemään nopeutta helposti yhdellä sormella.
  • Vähintään kaksi vaihdetta - ykkösvaihde on tarkoitettu korkeaa vääntömomenttia vaativiin tehtäviin (pitkät ja karkeat ruuvit) ja kakkosvaihde korkeaa kierroslukua vaativiin tehtäviin (pienten ruuvien vääntö ja poraus).
  • Pikaistukka helpottaa ja nopeuttaa kärjen vaihtoa, ja valitse mielellään 13mm:iin aukeava istukka.
  • Hiiliharjaton moottori vähentää energiahäviötä ja pidentää ruuvinvääntimen käyttöikää vähentämällä kulumista ja lämmöntuottoa.
  • Kokometallinen vaihteisto pidentää käyttöikää ja kestää kovaa käsittelyä.
  • LED-valaistus tuottaa paremman näkymän työstettävään kohtaan hämärissä olosuhteissa.
  • Akun kapasiteetti - korkeampi kapasiteetti (Ah) tarkoittaa keskeytymätöntä työskentelyä pidempään.
  • Ylimääräinen akku - ylimääräinen akku tai useampi pidentää työskentelyaikaa, koska sinun ei tarvitse keskeyttää työskentelyä akun latauksen ajaksi!