Start / Artikkelit & Oppaat / Huomioitavaa lumitöissä
Oppaat

Lumen luonti

12-2-2021
Kirjoittanut:: Jenny Kassell
Mitä kannattaa ottaa huomioon lumilingon ostossa? Lumitöihin on monia apuvälineitä ja on oma valintasi, mitä välinettä suosit. Alla on ehdotuksiamme koskien eri vaihtoehtoja.
Man throwing snow while cleaning. Removing snow with shovel in a

Lumityöt - raskasta työtä vai mukavaa ulkoilua?

Lumitöihin on monia apuvälineitä, ja on oma valintasi, mitä välinettä suosit. Ehkä sinulla on suuri alue, mistä lumi on poistettava, ja tarvitset jykevän lumilingon tai auralla varustetun päältäajettavan ruohonleikkurin? Vai onko sinulla pienempi alue ja/tai suosit hieman fyysisempää työtä? Silloin pärjäät hyvillä käsikäyttöisillä apuvälineillä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon lumilingon ostossa?

On olemassa yksi-, kaksi- ja kolmivaiheisia lumilinkoja. Mikä niistä sopii sinulle ja miksi?

Yksivaiheiset lumilingot

Yksivaiheiset lumilingot soveltuvat pienemmille alueille ja kohtalaisen lumisateen vyöhykkeelle. Ne toimivat käsivoimin yhdessä syöttökierukan kanssa, ja ne ulottuvat hyvin maahan asti, jolloin saadaan aikaan lumeton pinta.

Kaksivaiheiset lumilingot

Kaksivaiheiset lumilingot ovat ihanteellisia suuremmille alueille ja runsaan lumisateen vyöhykkeelle. Niissä on pyöräveto ja monissa malleissa on vaihteet sekä eteen- että taaksepäin ajoa varten. Kaksivaiheiset lingot toimivat kahdessa vaiheessa: ensin lumi hajotetaan ja syötetään syöttökaukaloon, josta lumi puhalletaan ulos poistokourun kautta. Voit säätää etäisyyden maahan, minkä ansiosta nämä sopivat erityyppisille pinnoille, kuten sora- ja kivipoluille.

Kolmivaiheiset lumilingot

Kolmivaiheiset lumilingot soveltuvat suuremmille alueille, runsaan lumisateen vyöhykkeelle, ja ne kestävät pakkautunutta lunta ilman jumittumista. Kaksivaiheisten lumilinkojen tavoin kolmivaiheisissa lumilingoissa on pyöräveto ja vaihteet eteen- ja taaksepäin ajoa varten. Kuten nimestä käy ilmi, nämä lingot toimivat kolmivaiheisesti: ensin syöttökierukat syöttävät lumen keskelle, josta poikittainen lumikierukka syöttää lumen syöttökaukaloon, mistä lumi lopuksi puhalletaan ulos poistokourun kautta.

Snow-removal work with a snow blower. Man Removing Snow. heavy precipitation and snow piles.

Vinkkejä lumilingon käyttöön

 • Varo sijoittamasta lunta talon seinän viereen, sillä se voi aiheuttaa rumia julkisivutahroja tai kosteusvaurioita lumen sulaessa. Tämä pätee myös esimerkiksi lankkuihin.
 • Jos tuulee kovaa, on hyvä tarkkailla tuulen suuntaa. Suuntaa poistokouru mieluiten samaan suuntaan kuin tuuli.
 • Muista, että linkoon voi joutua soraa ja muita roskia, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa, jos poistokourua ei ole suunnattu oikein.
 • Suunnittele, minne sijoitat lumen ennen kuin aloitat linkoamisen.

Päältäajettava ruohonleikkuri ja aura

Jos haluat käyttää päältäajettavaa ruohonleikkuria eli ajoleikkuria ympäri vuoden, useimpiin koneisiin on saatavana auroja. Muutama asia kannattaa pitää mielessä.

Snöröjning1200x800

 • Onko ajoleikkurisi kaksi-vai nelivetoinen?
 • Onko tontillasi jyrkkiä rinteitä tai kallistuksia? Jos näin on, neliveto on tässä tapauksessa suositeltava vaihtoehto, jotta liukastumis- tai juuttumisriski pienenee.
 • Onko sinun lisättävä painoa hyvän pidon saamiseksi? Jos kone ei saa pitoa, painon lisääminen esimerkiksi rengaspainoilla tai vesikanisterilla voi riittää parantamaan renkaiden pitoa. Jos tämä ei auta, lumiketjut voivat olla hyvä vaihtoehto.
 • Auroja on saatavana eri malleja ja sinun on tarkistettava huolellisesti, että aura sopii käyttämääsi ajoleikkurimalliin, sillä kiinnityslaite vaihtelee malleittain.

SnowXpert_pusher_3840x1536

Käsikäyttöiset apuvälineet lumitöihin

Jos käytät mieluummin käsikäyttöisiä apuvälineitä, on kolme työkalua, jotka on hyvä olla perusvarusteena lumtöissä.

 • Tukeva ja hyvä lumikola
 • Kevyt lumilapio
 • Hyvä katuharja