Start / Artikkelit & Oppaat / Omakotitalon aggregaattiopas
Oppaat

Aggregaattiopas: Omakotitalon varavirtalähde - näin se toimii

29-11-2023
Kirjoittanut:: Victor Lundqvist
Viime vuoden aikana omakotitalojen ja kotikäyttöön tarkoitettujen varavirtalähteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi. Ruotsin sähköverkon sähköpula ja varoitukset sekä suunnitelluista että suunnittelemattomista sähkökatkoista ovat johtaneet siihen, että yhä useammat ihmiset haluavat investoida kotinsa varavirtalähteenseen.

Oman varavirtalähteen avulla voit sähkökatkoksen sattuessa saada sähköä sekä yksittäisille laitteille että koko kotitalouteesi.

Varavirtalähteitä on monenlaisia, ja voi olla vaikea tietää, mikä niistä sopii parhaiten tarpeisiisi. Meillä Duabilla on paljon kokemusta erilaisista varavoimaratkaisuista, ja tässä oppaassa annamme parhaat vinkkimme siihen, miten valita oikea varavirtalähde kotiisi. Lue koko artikkeli tai syvenny suoraan tiettyyn osa-alueeseen:

  • Näin varavirtalähde toimii kotona
  • Mikä varavirtalähde minun tulisi valita?
  • Varavirtalähteen kustannukset
  • Lukuvinkki! Haluatko tietää lisää erilaisista aggregaateista kotikäyttöön, vapaa-ajalle ja ammattikäyttöön? Lue meidän täydellinen aggregaattioppaamme täältä.

    elverkpalager1200x800

    Näin varavirtalähde toimii kotona

    Kotikäyttöön tarkoitettuja aggregaatteja on monenlaisia: pienemmistä, kannettavista aggregaateista, joilla voidaan käyttää muutamaa laitetta, aina tehokkaampiin varageneraattoreihin, jotka tuottavat sähköä koko taloon. Varavoimalaitokset toimivat koosta riippumatta periaatteessa samalla tavalla: ne koostuvat polttomoottorista, joka pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria. Pienemmissä varavoimaloissa moottori on usein bensiinikäyttöinen, kun taas suuremmissa varavoimalaitoksissa moottori on usein dieselkäyttöinen. Pienemmät kotitalousgeneraattorit tuottavat tyypillisesti 230 voltin vaihtovirtaa, kun taas suuremmat varavoimageneraattorit tuottavat usein 400 volttia. Joissakin suuremmissa varavoimageneraattoreissa voi olla sekä 230 että 400 voltin pistorasioita.

    Valitse kotiin oikeanlainen aggregaatti

    Kotikäyttöön tarkoitettuja aggregaatteja on erilaisia. Tässä oppaassa keskitymme lähinnä suurempiin varavoimalaitoksiin, mutta on olemassa muitakin vaihtoehtoja, jotka saattavat sopia tarpeisiisi paremmin. Tässä ovat yleisimmät kotitalouksille tarkoitetut generaattorityypit:

  • Varavoimalaitokset kotiin:
  • Jos haluat täydellisen varajärjestelmän sähkökatkoksen varalle, tarvitset suuremman, suuritehoisen kiinteän varageneraattorin. Nämä generaattorit ovat yleensä dieselkäyttöisiä, ja ne tuottavat kaiken tarvittavan tehon.

    Täältä löydät varavirtalähteet kotiin ja mökille.

  • Kannettavat invertterigeneraattorit kotiin ja vapaa-aikaan:
  • Pienempi kannettava invertterigeneraattori voi olla vaihtoehto niille, jotka tarvitsevat virtaa vain yksittäisiin laitteisiin. Pienempien generaattoreiden etuna on, että ne voidaan ottaa mukaan matkalle (esim. veneeseen, asuntovaunuun tai mökille) ja että ne toimivat myös yksinkertaisena varajärjestelmänä kotona tilapäisten sähkökatkosten varalta. Joissakin pienemmissä generaattoreissa on myös USB-pistorasioita ja sisäänrakennettuja akkuja, jotka voivat tarjota virtaa jonkin aikaa ilman moottorin käynnistämistä.

  • Invertterigeneraattorin etuna on, että sen taajuus on vakio eli 50 Hz ja jännite on vakio. Tämä on välttämätöntä, jos haluat syöttää virtaa tietokoneisiin, televisioihin ja muihin laitteisiin, joissa on herkkää elektroniikkaa.
  • Täältä löydät kannettavat aggregaatit kotiin ja vapaa-aikaan.

  • Klassiset generaattorit verstaalle ja autotalliin: 
  • Niille, jotka haluavat käyttää vain autotallin koneita ja työkaluja, klassinen generaattori toimii hyvin. Niitä on monia erilaisia, sekä bensiini- että dieselkäyttöisiä. Ne pitävät hieman enemmän ääntä - mutta ovat halvempia.

    Miten varavirtalähde asennetaan kotiin?

    Koko talon varavoiman tuottamiseen tarkoitettu generaattori on liitettävä kodin sähkökeskukseen, jotta se voi käyttää kaikkia sähköpiirejä sähkökatkoksen sattuessa.

    Liitäntä sähkökeskukseen on tehtävä verkonvaihtokytkimen tai automaattisen siirtokytkimen (ATS) kautta, joka estää sähkön siirtymisen generaattorista sähkölinjoihin. Tämä on erittäin tärkeää sekä sähkövikojen estämiseksi että sähköiskun vaaran välttämiseksi julkisten sähkölinjojen parissa työskenteleville.

    Käynnistyykö varavoima automaattisesti sähkökatkon aikana?

    Jotta generaattori käynnistyisi automaattisesti sähkökatkon sattuessa, tarvitaan automaattinen verkonvaihtokytkin (ATS), ja generaattorin on myös oltava siihen mukautettu.

    Jos generaattoria ei ole mukautettu tähän, käytetään sen sijaan manuaalista siirtokytkintä, joka kytketään päälle manuaalisesti sähkökatkon aikana.

    Vinkki! Täältä voit lukea lisää verkonvaihtokytkimistä.

    Pyydä apua koulutetulta sähköasentajalta

    On tärkeää ottaa turvallisuus huomioon, kun valitaan ja asennetaan varavoimalaitoksia ja varavoimakytkimiä. Varavoimalaitoksen on oltava talon sähköntarpeen mukainen, ja se on asennettava oikein, jotta se ei vaaranna herkkien elektronisten laitteiden tuhoutumista tai aiheuta muita vahinkoja. Varmista, että käytät aina valtuutettua sähköasentajaa liittämiseen.

    Onko sinulla kysyttävää varavirtalähteen kytkemisestä? Me DUABilla autamme mielellämme neuvonnalla. Suosittelemme kuitenkin aina, että käytät asennukseen valtuutettua sähköasentajaa, ja että otat yhteyttä verkkotoimittajaasi varmistaaksesi, että voimalaitos on kytketty oikein heidän ohjeidensa mukaisesti.

    Usein kysystyt kysymykset

    Kuka tarvitsee varavoimalähteen kotiin?

    Suomessa meitä on pitkään hemmoteltu hyvin toimivalla sähköverkolla. Jokaisen kotitalouden tulisi kuitenkin varautua pidempään sähkökatkokseen ja arvioida, tarvitseeko se varasähköä omasta varavirtalähteestä. Tämä on erityisen tärkeää niille, jotka asuvat omakotitalossa, mutta myös pari- tai rivitalon omistajat saattavat tarvita varavoimalähdettä.

    Mikä varavirtalähde minun tulisi valita?

    Ylivoimaisesti tärkein parametri, kun valitset varavoimalähdettä kotiisi, on tehontarve eli teho (wattia), joka tarvitaan kodin laitteiden ja lämmityksen käyttämiseen lyhyiden ja pitkien sähkökatkosten aikana. Kotisi varavoiman tarpeen laskemiseksi sinun on otettava huomioon sekä (1) miten talosi lämmitetään että (2) kuinka paljon sähköä kodinkoneesi kuluttavat.

    Kuinka paljon virtaa tarvitaan omakotitalon lämmittämiseen?

    Varavoimalalla varmistetaan, että kotisi lämmitysjärjestelmällä on sähkökatkoksen aikana tarvittava sähkö. Talosi lämmitystapa vaikuttaa varavoiman tarpeeseen:

    Sähkölämmitys
    Jos talossasi on suorasähkölämmitys, lämmitysjärjestelmä ei toimi lainkaan sähkökatkoksen sattuessa. Sähköllä toimivan lämmitysjärjestelmän käyttäminen sähkökatkon aikana edellyttää erittäin suuritehoista varavoimalaitosta.

    Kaukolämpö tai polttoaine
    Jos talossasi on kaukolämpö tai öljy- tai pellettikattila, sähkön tarve on huomattavasti pienempi. Tällöin lämmityksen sähköntarve voidaan kattaa pienellä varavirtalähteellä tai jopa akkukäyttöisellä varavoimalaitteella, joka muuntaa tavallisen auton akun virran samantyyppiseksi virraksi kuin sähköverkossa.

    Kuinka paljon varavirtaa tarvitaan kodin laitteiden toimintaan?

    Toinen osa, joka määrittää tarvitsemasi tehon määrän, on kodin eri laitteiden ja valojen kuluttaman sähkön määrä. Maallikon voi olla vaikea tehdä oikeaa laskelmaa, sillä eri laitteiden merkintöjä voi olla vaikea tulkita, joskus laitteen teho on muunnettava ampeereista watteihin ja usein laitteen käynnistystehon ja jatkuvan tehon välillä on ero.

    Neuvomme siksi laatimaan itse alustavan luettelon arvioiduista tarpeista ja pyytämään sitten ammattilaisen apua, joka tekee varsinaisen laskennan ja arvioi yhdessä kanssasi kokonaistarpeen. Yhdessä voitte keskustella siitä, minkä laitteiden ja toimintojen on oltava käynnissä samanaikaisesti ja minkä ei. On esimerkiksi tärkeää, että jääkaappi ja pakastin toimivat aina, vaikka pesukone olisi käynnissä tai liesi olisi käytössä. Varavirtalähdettä ei kuitenkaan välttämättä ole suunniteltu niin, että se pystyisi käyttämään pesukonetta, vedenkeitintä, liettä, liesituuletinta ja pölynimuria samanaikaisesti.

    Muista myös, että varavirtalähde olisi mieluiten mitoitettava siten, että se tuottaa vähintään 20 % enemmän tehoa (wattia) kuin mitä kokonaistehontarve on.

    Huomioitavaa

    Tee itse:

  • Tee luettelo kaikista kodissasi tarvittavista sähkölaitteista ja siitä, pitääkö niiden toimia koko ajan vai vain satunnaisesti.
  • Lisää tiedot kunkin laitteen sähkönkulutuksesta, mikäli löydät ne. Muista listata sekä käyttöteho (esim. 2200 W / 2,2 kW) että vaihe/jännite (esim. 1-vaihe - 230 volttia), jotta saat mahdollisimman selkeän ja yksityiskohtaisen kuvan tarpeesta.
  • Selvitä kodin suurimman sähkönkuluttajan (esim. lämmitysjärjestelmä, ilmalämpöpumppu, sähkö tms.) käynnistysteho ja se, minkä osalta olet vakuutettu.
  • Pyydä ammattilaisen apua:

  • Varaa aika neuvontaan ja sähköntarpeesi laskemiseen, kun ostat sähkölaitteen, tai pyydä pätevää sähköasentajaa tekemään tarpeidesi kartoitus kotona.
  • Muista sisällyttää mukaan kaikki tiedot sekä kotisi lämmityksestä että jatkuvasta sähkönkulutuksesta, jotta saat tarkat neuvot.
  • Checklista: Tärkeät muuttujat aggregaatin valinnassa

    Sen lisäksi, että sinun on selvitettävä sähköntarpeesi, on olemassa joukko muita parametreja, jotka on myös tärkeää ottaa huomioon varavirtalähdettä valittaessa:

    Polttoaine ja polttoaineenkulutus: Pitäisikö varavirtalähteen toimia bensiinillä vai dieselillä? Dieselkäyttöisten generaattoreiden kapasiteetti on usein suurempi kuin bensiinikäyttöisten. Vertaile myös polttoaineenkulutusta eri mallien välillä, sillä se vaikuttaa käyttökustannuksiin.

    Käyttöjännite ja 1-vaihe/3-vaihe: Varmista, että generaattori tuottaa oikean käyttöjännitteen ja että siinä on tarpeisiisi sopiva pistorasia. Sähköverkkoon liitettyjen varavoimalaitosten on oltava 3-vaiheisia:

    - Jos generaattori syöttää virtaa vain yksivaiheisiin koneisiin eli laitteisiin, jotka kytket tavallisiin 230 voltin pistorasioihin, generaattorissa on oltava yksivaiheiset pistorasiat eli 230 volttia. Muista kuitenkin, että useimmissa kodeissa on yksi tai kaksi laitetta, jotka toimivat 3-vaiheella, kuten liesi tai pesukone.

    - Jos generaattori aiotaan liittää sähkökeskukseen tai käyttää kolmivaiheisia koneita, tarvitaan kolmivaiheinen generaattori, joka tuottaa 400 volttia. Monissa suuremmissa varageneraattoreissa on pistorasiat sekä 230 että 400 voltin jännitteille.

    Invertterigeneraattori: Jos aiot käyttää generaattoria keittiökoneiden, tietokoneiden tai muun herkän elektroniikan virransyöttöön, tarvitset generaattorin, joka tuottaa tasaisen jännitteen. Tässä tapauksessa voit valita joko invertterigeneraattorin tai klassisen generaattorin, jossa on jännitteensäädin, kuten AVR, joka tuottaa tasaisen jännitteen.

    Koko: Kuinka paljon fyysistä tilaa laite voi viedä, eli mitä tilaa sinulla on asennukseen/varastointiin?

    Kannettava/paikallaan oleva: Onko tärkeää, että generaattoria voidaan siirtää? Jos näin on, sen ei pitäisi olla liian raskas, ja siinä pitäisi olla pyörät tai kahvat kuljetuksen helpottamiseksi.

    Melutaso: Kuinka äänekäs generaattori on? Generaattorin sijainnista riippuen voi olla syytä investoida hieman enemmän hiljaisempaan versioon.

    Hinta: Generaattoreita on kaikissa hintaluokissa, joten budjettisi vaikuttaa moniin edellä mainittuihin valintoihin. Esimerkiksi kalliimmissa generaattoreissa on yleensä enemmän tehoa, ne ovat hiljaisempia, tasaisempia tai niissä on muita älykkäitä ominaisuuksia. Lue alla oleva osio (Varageneraattoreiden kustannukset) saadaksesi vielä paremman käsityksen hintanäkökulmasta.

    Varavirtalähteen kustannukset

    Varavirtalähteitä on kaikissa hintaluokissa. Tehokkaammat aggregaatit ovat luonnollisesti kalliimpia kuin pienet, siirrettävät generaattorit. Itse hankintahinnan lisäksi kustannuksiin vaikuttavat useat muut seikat, kuten asennus, polttoaineen kulutus, huolto ja kunnossapito.

    Aggregaateissa on tietenkin mahdollista säästää, mutta vanha sanonta, jonka mukaan laatu maksaa, pitää jokseenkin paikkansa: halvempi generaattori voi lopulta maksaa enemmän kuin kalliimpi generaattori, kun otetaan huomioon kaikki seikat käyttöiästä ja takuusta polttoaineen kulutukseen ja varaosien saatavuuteen. Seuraavassa on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä, jos haluat tehdä hyvät kaupat pitkällä aikavälillä uutta generaattoria ostaessasi:

  • Huomioi aggregaatin polttoaineenkulutus: Mitä suurempi on aggregaatin teho, sitä enemmän se kuluttaa polttoainetta. Ja jos aggregaattia käytetään paljon, polttoaineen kulutuksella on suurempi merkitys kokonaiskustannuksissa. Vihje! Dieselkäyttöiset varavoimalähteet ovat yleensä kalliimpia hankkia, mutta ne kuluttavat vähemmän polttoainetta ja niiden käyttöikä on usein pidempi.
  • li]Huolto ja korjaukset: Aggregaatti vaatii jonkin verran ylläpitotoimia, kuten säännöllistä öljyn ja suodattimen vaihtoa, ja aina on olemassa riski, että se tarvitsee huoltoa tai korjauksia. Kustannusten kannalta on siis hyvä tarkistaa seuraavat seikat:

    Mitkä ovat huolto- ja varaosakustannukset eri aggregaateissa, joiden ostamista harkitset?[/li]

    Mitä takuita niihin sisältyy?

    Mitkä ovat valmistajan suositukset jatkuvasta hoidosta ja huollosta?

    Pystytkö tekemään yksinkertaiset huolto- ja korjaustyöt itse?

  • Asennus: Jos aiot käyttää aggregaattia talosi varavoimanlähteenä, pätevän sähköasentajan on liitettävä se turvallisesti sähköjärjestelmään. Kustannusarviossa on otettava huomioon sekä asennuskustannukset että virranvaihtokytkimen kustannukset.