Start / articles.heading / Höyläpenkki - rakenna itse vai osta valmiina?
Oppaat

Höyläpenkki – rakenna itse vai osta valmiina?

25-8-2022
Oman höyläpenkin ostamisessa tai valmistamisessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Erilaisia höyläpenkkejä löytyy runsaasti. Minä, joka kirjoitan tästä aiheesta, olen Claes, ja toimin Duabin lähettiläänä Ruotsissa. Kerron teille hieman miten ajattelin, kun rakensin oman versioni Roubo-höyläpenkistä. Höyläpenkki on tärkein yksittäinen työkalu työpajassani. Löydät minut Instagramista @clawscreations

Vakaus on tärkeintä

Minun ammattikoulutukseni on perinteinen puutyö, ja työskentelen pääasiassa käsityökaluilla, minkä vuoksi asetan höyläpenkin laadulle erilaisia vaatimuksia kuin pääosin sähkötyökaluilla työskentelevät. Tärkein asia on vakaus. Höyläpenkin on kestettävä käsin tehtyä höyläystä, kirveen- ja vasaraniskuja jne. Tämän vuoksi höyläpenkin on oltava riittävän painava ja vakaa, jotta penkki ei liiku, ja jotta tärinä on mahdollisimman vähäistä. Oma penkkini painaa hieman yli 150 kg (tyhjänä ja ilman varusteita), ja olen tähän tyytyväinen. Vaihtoehtona on kiinnittää höyläpenkki lattiaan tai täyttää höyläpenkin alla oleva tila painavilla tavaroilla.

Kiinnitys

Toinen asia on kiinnitys. Miten haluatte kiinnittää työstettävän materiaalin? Minulla on kaksi pintapuristinta. Takapuristin, jossa on kaksi kierretankoa ja ketjuveto, ja tämä toimii sekä penkkihakojen kanssa että työstökappaleen kiinnityspaikkana höyläpenkin lyhyen sivun ja itse takapuristimen välissä. Tämän lisäksi penkissäni on vielä etupuristin, ns. "quick release", mikä tarkoittaa että puristinta ei tarvitse ruuvata kokonaan sisään, kun avaat tai suljet sen.

Kolmas käyttämäni penkkikiinnitys on ranskalainen penkkipuristin (englanniksi holdfast). Minun tapauksessani J:n muotoinen teräskappale, joka asetetaan penkin reikään, ja joka pitää työkappaleen paikoillaan. Tätä kiinnitysmenetelmää on käytetty satoja vuosia puusepän työssä, ovien ja ikkunoiden valmistuksessa jne. ja tämä menetelmä mahdollistaa työkappaleiden nopean ja sujuvan kiinnityksen ja toimii hyvin. Valmistan paljon erilaisia kulhoja, ja siinä ranskalainen penkkipuristin on mielestäni vertaansa vailla.

Baktånge och framtånge

Höyläpenkin reiät ja penkkihaat

Kaiken edellisen lisäksi on otettava huomioon myös höyläpenkin reiät. Penkissäni on kaksi rinnakkaista riviä 19 mm:n pyöreitä reikiä. 19 mm:n / 3/4 tuuman pyöreät reiät ovat vakio-koko, ja niihin on saatavilla useita tarvikkeita.

Klassisesti skandinaavisia ovat suorakulmaiset reiät, jotka ovat erityisen käteviä, koska hakatapit eivät pyöri reiässään. Näihin on kuitenkin tarjolla vähemmän tarvikkeita. Mikäli työskentelet erityisesti paneelien ja tasaisten pintojen kanssa ja haluat kiinnittää työkappaleen takapuristimen ja penkkihakojen väliin, nämä ovat erityisen tehokkaita. Tämän lisäksi käytetään myös 25 mm / 1 tuuman kokoisia pyöreitä reikiä, mutta näihin on saatavilla vähemmän tarvikkeita kuin 19 mm reikiin. Suuremman halkaisijan myötä käyttövoima työntekemiseen kuitenkin lisääntyy. Reikälevyssä on myös 20 mm reikiä, ja palaan tähän hetken kuluttua.

Höyläpenkin käyttö määrittää, kuinka monta reikää tarvitaan, ja miten ne sijoitetaan

Penkissä olevien reikien määrä riippuu siitä, miten haluat käyttää penkkiä. Aloitin tekemällä yhden reikärivin, jossa reikien väli on noin 100 mm. Myöhemmin tein vielä toisen rinnakkaisen reikärivin lisää, jotta saisin paremman kiinnityksen suuremmille paneeleille ja vastaaville tarpeille. Minulla on myös pari reikää penkin etujalassa, ja on olemassa erilaisia mielipiteitä siitä, miten nämä reiät tulisi sijoittaa. Kannattaa myös selvittää, miten eri reikälevyjen reiät on sijoiteltu. Niissä on johdonmukainen reikäruudukko joka mahdollistaa monia etuja erityisesti niille, jotka työskentelevät paljon sähkökäyttöisillä käsityökaluilla. Näihin löytyy paljon lisävarusteita, jotka yleensä sopivat halkaisijaltaan 20 mm:n reikiin. Reikälevy-penkkien taustalla on yleensä täysin erilainen perusajatus kuin perinteisissä höyläpenkeissä. Reikälevy-penkit ovat usein siirrettäviä esim. rakennustyömaalle, ja ne sopivat nykyaikaisiin koneisiin. Joten jätän tämän asian tähän.

bänkhål upp och på ben

Paksu työtaso antaa rei’ille syvyyttä ja kestävyyttä

Höyläpenkkini työtaso on tehty yhteenlaminoiduista laudoista, joiden kapea kantti on ylöspäin. Työtaso on yhteensä 1800 mm pitkä, 700 mm syvä ja noin 100 mm paksu. Höyläpenkkisi koon määrittävät tietysti työtarpeesi ja työhuoneesi koko, itse olen harvoin tarvinnut yli 1800 mm pitkää penkkiä. Työpajani järjestyksen vuoksi höyläpenkkini on oltava seinää vasten, ja tästä syystä olen joskus toivonut, että olisin tehnyt penkistä hieman syvemmän, koska esim. liimapuristimeni tai isommat huonekalukappaleet voivat roikkua vain yhden pitkän reunan yli. Jos voisin sijoittaa höyläpenkkini keskelle työpajaa, 700 mm syvyys olisi riittänyt minulle. Minulla on paksu työtaso parista syystä: ensinnäkin painon ja toiseksi iskujen vaimentamisen takia, mutta myös siksi, että toivon voivani käyttää samaa penkkiä koko loppuelämäni ajan, ja höylätä pintaa monta kertaa ilman että työtasosta tulee liian ohut. Viimeiseksi vielä siksi, että paksu työtaso antaa penkin rei’ille paljon syvyyttä, minkä ansiosta ne myös tukevat ja pitävät paikoillaan työstökappaletta.

Kaikista höyläpenkin mitoista korkeus on kuitenkin tärkein. Tästä on olemassa erilaisia näkemyksiä. Joku voi haluta matalamman penkin, koska silloin saa enemmän voimaa esim. höyläämiseen, kun pääsee tekemään töitä kappaleen yläpuolelta. Joku toinen taas voi haluta hieman korkeamman penkin, jotta työasento on parempi esim. lohenpyrstöliitosten sahaamiseen. Minä päätin rakentaa höyläpenkkini 900 mm korkeaksi, mikä mielestäni sopii hyvin työni luonteeseen sekä huomioiden 176cm:n pituuteni ja toisinaan kipeä selkäni.

bänken idag 2

Aika ja budjetti?

Rakensin höyläpenkkini koivusta, ja penkissä on joitakin tammisia yksityiskohtia. Minulle tämä oli hyvä vaihtoehto saatavuuden, hinnan ja kestävyyden takia. Höyläpenkki voidaan rakentaa myös männystä tai jostain huomattavasti korkealaatuisemmasta puusta. Klassinen ja erittäin sopiva puu on pyökki, josta esim. Sjöbergsin Elite on valmistettu. Materiaalivalinta riippuu kokonaan sinusta ja lompakostasi. Kaikki puulajit kuitenkin toimivat, vaikka penkki ei ehkä ole silloin yhtä painava ja pitkäikäinen. Saatat joutua höyläämään työtasoasi hiukan useammin, jos käytät mäntyä.

Minulla kesti noin 80-90 työtuntia rakentaa höyläpenkki tuppeensahatusta puusta valmiiksi penkiksi. Penkki on rakennettu Roubo-penkkejä mallina käyttäen. Siinä ei ole ruuveja tai vastaavaa (paitsi ostetuissa tarvikkeissa ja jälkikäteen rakentamissani laatikoissa), vaan kaikki on rakennettu perinteisillä liitoksilla. Tämä on tehty eri käsityökaluilla liitosten takia, kuten sähkökäyttöisillä- ja puusepän peruskoneilla (pöytäsirkkeli, vannesaha, taso- ja oikohöylä), puutavaran saamiseksi mittoihinsa. Mikäli ostat höylättyä puutavaraa, työnteko on nopeampaa, mutta höyläpenkki tulee kalliimmaksi. Käyttämällä isompia koneita tekeminen on myös nopeampaa.

Puutavara, liima ja muut höyläpenkin käyttötarvikkeet maksoivat n. 5000-6000 kruunua (n. 500-600€). Lisäksi olen käyttänyt n. 5000 kruunua (n. 500€) lisävarusteisiin, kuten etu- ja takakiristimiin, penkkihakoihin jne. Ranskalaiset penkkipuristimet taoin itse, mutta niitä on saatavilla myös kaupoissa, tai sitten paikallinen seppä voi varmasti takoa sinulle muutaman puristimen. Kaiken kaikkiaan olen kuluttanut n. 10 000-11 000 kruunua (n. 1000-1100€) höyläpenkkini rakentamiseen. Kuten jo mainitsin kuluja voi hallita valitsemalla erilainen rakenne sekä eri materiaalit ja lisätarvikkeet. Puutavaran markkinahinnat muuttuvat tällä hetkellä nopeasti, joten hintoja kannattaa myös pitää silmällä.

Detaljbilder

Keskeiset asiat

Kaiken yllämainitun lisäksi höyläpenkeistä on tuhat erilaista muunnelmaa ja mielipidettä. Työkalukouru? Jaettu työtaso? Säilytysvaihtoehdot? Kiinnitysvaihtoehdot höyläpenkin etupuolella? Siirrettävä vai kiinteä höyläpenkki jne.

Loppujen lopuksi uskon, että kaikki tiivistyy muutamaan todella tärkeään seikkaan.

  1. Tarvitsenko höyläpenkkiä? Ehkäpä täysin tasainen ja vakaa työpöytä ja muutama  puristin riittävät?
  2. Mitä lompakko sallii?
  3. Haluatko tehdä höyläpenkin itse, vai haluatko rakentaa muita asioita?
  4. Onko sinulla aikaa tehdä höyläpenkki?
  5. Saatko itse tehdystä penkistä merkittäviä etuja verrattuna ostettuun penkkiin?

Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle hyötyä. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tai väärää tapaa. Yksi vaihtoehto on ostaa valmis höyläpenkki ja muokata sitä tarpeidesi mukaan. YouTubesta löytyy runsaasti ajatuksia ja ideoita höyläpenkkien / työpenkkien suunnitteluun. Jos olet todella kiinnostunut syventymään höyläpenkkien historiaan ja mielipiteisiin eri vaihtoehdoista, voin suositella lämpimästi muutamia aihetta käsitteleviä kirjoja:

“The workbench book” - Scott Landis

“The workbench design book” - Christopher Schwarz

“The workbench - A complete guide to creating your perfect bench” - Lon Schleining

Onnea tekemiseesi!

/ Claes “Claws Creations” Larsson